Без тези 8 грешки и всичко ще блести от чистота

Вие се каните да правите ремонт или малко „преустройство“ в дома си? Удобството зависи от малките неща – от това какви шкафове сте си избрали, колко тесни са рафтовете. Ето осем грешки, които ви съветваме да избягвате, за да поддържате по-лесно дома си чист и подреден.

 

 

1. Твърде дълбоки рафтове

Чудите се какво не им е наред на дълбоките рафтове? Твърде много пространство ви предоставят – ето това е проблемът. Ще запратите някой ненужен тиган някъде в дъното на рафта и после тотално ще забравите за него. Същото важи и за рафтовете в гардероба. Тези пространства бързо се изпълват с дрехи, обувки, каквото се сетите и обикновено човек напълно забравя какво е сложил най-навътре.

Но и да имате тесни рафтове също не е много добра идея. Ще ви бъде трудно дори да си наредите в тях чашите за чай. Така че внимателно обмислете колко да са дълбоки кухненските ви рафтове и гардероби – това зависи от навиците ви и от броя предмети, които притежавате.

2. Липса на вадещи се чекмеджета

Когато избирате кухня, обърнете внимание каква изненада ви „готвят“ дизайнерите – рафтове или чекмеджета? Ако отговорът е – чекмеджета, то спокойно си поемете въздух – този вариант е много по-удобен. А ако имате рафтове, в дните за чистене ще трябва да извадите всички съдове, поставени на тях. Да започнете да ги триете и миете, с все по-засилващо се удивление как сте могли да скриете и от себе си толкова много съдове на едно място. Ако имате чекмеджета, чистенето ще става по-лесно. Също по-бързо ще откривате онова, което ви трябва, а няма да трябва дълго да вадите тенджери, тигани и всякакви гевгири.

3. Стъклени вратички на шкафовете

Стъклото е красив материал, но изисква постоянно да сте нащрек – дали няма да се появи някой издайнически пръстов отпечатък. Дали, без да искате, не сте оставили някое мазно петно. Ето защо, ако имате колебания дали да се обзаведете с шкафове със стъклени вратички, препоръката ни е да се откажете от всякакви стъкла, а особено от матирани. И имайте предвид, че стъклените вратички изискват перфектно да сте подредили съдовете в шкафа и да не си и помисляте просто да бутнете още някоя и друга чиния вътре.

4. Фиксирани рафтове

Избирайте си гардероби, в които рафтовете не са фиксирани на точно определено място. Ако не можете, да качите или смъкнете рафта, това ще усложни съхраняването на дългите ви рокли или палта. Колкото и да се опитвате да ги сгънете, ще настане хаос и в един момент ще се окажете зарити с ненужни вещи, които няма къде да сложите. За да не изпадате в подобна ситуация, избирайте шкафове, в които може по ваше усмотрение да подреждате по-нагоре или по-надолу рафтовете.

5. Липса на „междинна станция“ за дрехите ви

Под „междинна станция“ имаме предвид специално място, където да оставяте дрехата, която веднъж сте облекли, но не искате да слагате веднага в пералнята, но и не желаете да връщате обратно в гардероба. Най-често я захвърляте на леглото си или на стола. Най-добре е за такива дрехи да си осигурите специални закачалки или рафт – или въпросната „междинна станция“. Така няма да затрупвате стаята си с дрехи и много по-лесно ще поддържате около вас всичко чисто и подредено.

6. Мивка с пиедестал

Мивките с пиедестал и тоалетните чинии, които се монтират на пода, са много популярни. Те обаче не са особено лесни за почистване, в сравнение с висящите тоалетни чинии и мивки. За това, ако имате възможност да избирате, винаги предпочитайте окачените фаянсови „съоръжения“.

7. Мивка до прозореца

Със сигурност може да се сетите за филм, в който главната героиня мие чиниите в кухнята на първия етаж на къщата и гледа през прозореца как децата играят вън на двора, или как някъде в далечината се белее шапката на любимия. Да миеш чиниите и да се любуваш на гледката, звучи романтично. Но малка битова подробност е, че прозорците бързо се зацапват от пръските на водата и от препарата за миене на съдове. Ако не искате минимум веднъж седмично да миете прозорци, изберете друго по-подходящо място за мивката си.

8. Вградена микровълнова печка над плота

В опит да оптимизирате пространството си и да освободите работната си площ, не бързайте да вградите микровълновата фурна над хладилника или печката. Първо, това не е особено удобно, ако не сте с ръст на баскетболист. Второ, ако е нависоко, лесно може нещо да се разлее. Трето, когато е над печката, пръските от онова, което готвите, ще зацапват постоянно микровълновата ви печка, и ще трябва да я миете много по-често, отколкото ако тя си стоеше на класическото място – на кухненския плот.