Behind the Beyond – видеоиграта, вдъхновена от унгарските приказки и фолклор

Когато става дума за видеоигри, първите ни асоциации са свързани с построяването на градове (Sim City), създаването на семейство (The Sims), разбулването на мистерии (Mystery House), стрелби (Counter Strike) и други. Но напоследък се забелязва тенденцията видеоигрите да бъдат вдъхновени от фолклора и бита в различни държави. Пример затова е Behind the Beyond. Ето за какво става въпрос:

 

Унгарската програмистка на игри, Каталин Рабел, която понастоящем работи и живее в Обединеното кралство, отдавна мечтае да създаде своя собствена компютърна игра – вдъхновена от унгарските народни приказки, с които е отраснала. Днес съкровената ѝ мечта се сбъдва и към Каталин се присъединяват нейни колеги и приятели. Така възниква компанията Sugarpunch Games. Впоследствие е създаден и първият им дигитален продукт – Behind the Beyond.

Видеоиграта е замислена да бъде от типа „point and click”, което означава, че играчът – с помощта на мишката – може да открива обекти, да говори с различни хора, да въздейства на околната среда или просто да избере нужните за целта му предмети от инвентара.

Историята на Behind the Beyond разказва за момъка Яношка – най-малкият син в семейството, който един ден решава да напусне бащиния си дом, за да опознае широкия свят. По време на приключенията си се забърква в немалко забавни ситуации; среща се с интересни хора и приказни същества; разкрива множество мистерии.

Друга особеност на компютърната игра е, че някои задачи имат повече от едно решение, развивайки способностите на Яношка – той става по-силен, по-сръчен или по-мъдър. По този начин пред играча се отварят нови възможности, а решенията му предопределят развитието на историята и развръзката ѝ.

Дизайнът на героите и околната среда е изцяло вдъхновен от унгарските народни мотиви и от графиките на наскоро починалия Марцел Янкович (1941-2021), както и от режисираната от него култова анимационна поредица „Унгарски народни приказки“ (Magyar népmesék). Музиката е дело на популярната и талантлива унгарска група Kerekes Band. За добро или лошо към момента шедьовърът на Каталин Рабел разполага само с английско аудио и унгарски субтитри. Все пак се очаква той да бъде дублиран и на други езици – включително и на унгарски, за да могат геймърите по-добре да се „потопят“ в атмосферата на унгарския бит и култура.

Kerekes Band.

Макар и Behind the Beyond все още да не разполага с официална дата за лансиране, тя вече може да бъде открита в базата данни на дигиталната геймърска платформа Steam. Наред с това тя може да бъде поставена и в списъка с желания, за да бъде човек постоянно „държан в течение“ за всички новини около нея.

А оттук можете да видите и официалния трейлър към видеоиграта – https://www.youtube.com/watch?v=9qGVeb59Ad8&t=44s .