Българският език се сдоби с нови „официални“ думи

Преди броени дни издателство „Наука и изкуство“ съобщи, че от печат е излязъл най-новият „Речник на новите думи в българския език“ (2021). Това е не само третото публикувано издание от 2000 г. насам, но и подборът на някои от новите официални термини сюрпризира мнозина. Ето за какво става въпрос:

 

По думите на професор Диана Благоева-Стефанова от Института за български език „Проф. Л. Андрейчин“ при БАН, която е и част от авторския колектив и отговаряща пряко за изданията от 2001-а и 2010-а, в новия том са обяснени към 3000 думи, като само нововъведените наброяват около 1800. Сред тях има както навлезли от други езици, така и неологизми, образувани благодарение на богатството на нашия майчин език: акцентът най-вече пада върху новите думи от последното десетилетие.

Корицата на новия речник.

Част от новообразуваните думи на българска почва са „биокъща“, „нападжия“, „продавалник“, а сред чуждиците се открояват „селфи“, „поширам“, „гаспачо“ и „инфлуенсър“, каквито посочва като примери проф. Благоева. „Антиваксърство“, „ваксърство“, „антиваксъри“, „ваксъри“ и „локдаун“, например, са изцяло повлияни и възникнали покрай пандемията от COVID-19.

Наред с това над 200 понятия са били семантично обновени: „облак“, „акселератор“ или „бисквитка“. Представени са и някои устойчиви фрази от терминологичната сфера: „интернет на нещата“, „дигитално включване“, „безвъглеродна икономика“ и други.

Речникът ще бъде полезен за всички, които се нуждаят от информация за значението и употребата на най-актуалната лексика, отразяваща новите обекти и явления в живота на българското общество.“ – съобщават от Института за български език и подбуждат естественото любопитство към новата книга.

А кои са останалите нови официални български думи? Можете да научите от новия „Речник на новите думи в българския език“ (2021 г.) .