Български музикант за първи път от 20 години изнeсe самостоятелен концерт на Баховия фестивал в Лайпциг

След повече от 20 години на Баховия фестивал в Лайпциг български музикант изнесе самостоятелен концерт. Това е китаристът Георги Димитров – Жожо. Рециталът му започна в 11.30 часа местно време в сградата на старата борса в центъра на най-големия град в германската провинция Саксония.

Причината Георги Димитров – Жожо да получи тази висока чест, е спечелената европейска Бахова награда за изпълнение на китара в рамките на международния конкурс, провел се в Дармщад през 2022 години.

Първото място преди две години му осигурява, освен статуетка и парична награда, и поканата за рецитала на Баховия фестивал в Лайпциг, както и възможност за изяви на още няколко европейски сцени. Друга част от наградата е възможността да пътува до Торонто, където да запише албум с музика от Бах, който ще бъде издаден от звукозаписната фирма „Naxos“.

Георги Димитров – Жожо е първият носител на специалния приз „Олга Камбурова 2016“ в подкрепа на младите таланти на предаването „Алегро виваче“ по Българското национално радио. Той е стипендиант на няколко фондации, подпомагащи талантливи български деца. В момента той е студент в Кралската академия за музика в Лондон.

Кралската академия за музика в Лондон

Преди това е завършил Университета за музика и изпълнителски изкуства в Грац (Австрия), в класа по класическа китара на професор Паоло Пегораро, както и Националното музикално училище „Любомир Пипков“ в София.