Историческа света литургия се проведе на Арабския полуостров

Днешният 15 юни е паметен и за България, и за българската православна църква – за първи път на Арабския полуостров бе отслужена света литургия на български език.

Това стана в храма на Антиохийската патриаршия “Свето Благовещение” в Дубай. В църквата най-тържествено отслужиха литургията Негово Високопреосвещенство Пловдивският митрополит Николай и Негово Високопреосвещенство Западно- и Средноевропейският митрополит Антоний.

Те благословиха и създаването на Българска православна община “Свети Иван Рилски”.

Заслуга да се отслужи за първи път Божествената света литургия на български език не само в Дубай, но и на територията на целия Арабски полуостров, е както на двамата митрополити, така и на Н. Пр. посланика ни в ОАЕ Иван Йорданов, на генералния ни консул в Дубай – Станислав Димитров и на почетния консул на Молдова в България – инж. д-р Веселин Чипев.

Как се стигна дотук?

Още на 16 февруари 2021 г. Светият синод на Българската православна църква възлага на Западно- и Средноевропейския митрополит Антоний да предприеме всички необходими действия за учредяване на Българска православна църковна община в Дубай. Това се прави по искане на българите, живеещи в Обединените арабски емирства.

Реалните действия започват в края на 2022 г., когато Средноевропейският митрополит Антоний започва поредица от срещи. В този период той идва два пъти в Обединените арабски емирства, за да може всичко да бъде извършено според православните канони.

Обединените арабски емирства се намират в диоцеза на Антиохийската патриаршия, която е една от най-древните – основани още от апостол Павел, със седалище в Дамаск. Според каноните, за да може да се отслужи Света литургия на български език на територията на ОАЕ, трябва да се получи благословията именно от Антиохийската патриаршия.

В процеса на получаване на разрешението, през юли и август 2023 г. била организирана делегация на Антиохийската патриаршия в България.

Тя била по покана на Светия синод на Българската православна църква и била водена от Негово Преосвещенство епископ Григорий Абдула Хури, главен секретар на Светия синод на Патриаршията на Антиохия и Целия Изток и викарий на Негово Блаженство патриарх Йоан Х.

На 22 юли официалната делегация била приета от Негово Светейшество Българския патриарх Неофит в сградата на Софийската митрополия. На 23 юли в храм-паметник „Св. Александър Невски” била отслужена архиерейска Света литургия, възглавена от Западно- и Средноевропейския митрополит Антоний в съслужение с Негово Преосвещенство епископ Григорий Абдула Хури.

В следващите дни делегацията, състояща се от 40 поклонници от Абу Даби и Дубай, посетила Рилския манастир, Троянския манастир, Бачковския манастир, както и Пловдивската митрополия и Църногорския манастир „Св. Св. Козма и Дамян”.

В резултат на създадените контакти и добрите впечатления била получена и писмената благословия на антиохийския патриарх – Йоан ХХ за отслужване на Света литургия на български език в Обединените арабски емирства на 15 юни 2024 година.

Светия синод на Българската православна църква също взел решение – да изпрати за събитието на 15 юни в Абу Даби Негово Преосвещенство пловдивският митрополит Николай и Негово Преосвещенство митрополитът на Западна и Централна Европа – Антоний, както и трима свещеници и двама църковни певци от митрополитския хор в Пловдив.

Така в Светата литургия днес освен двамата архиереи съслужиха архимандрит Максим – епархийски духовен надзорник на Пловдивска Митрополия, архимандрит Исаак – предстоятел на Антиохийския храм “Св. Благовещение”, ставр. икон. Александър Величков и протодякон Илиян Александров.

Литургичните песнопения изпълниха двама псалти от митрополитския хор в Пловдив „Св. ап. Ерм“.

След литургията днес бе обявено и учредяването на българска православна община в Обединените арабски емирства. Тя ще носи името Свети Иван Рилски – Чудотворец – небесният покровител на българския народ и ще бъде под върховенството на Антиохийската патриаршия.

В словото си Пловдивският митрополит Николай изрази благодарност от името на Светия синод на Българската православна църква към Н. Пр. посланик Иван Йорданов за огромния му принос за сформирането на българската църковна община.

Дядо Николай подари на новата църковна община от името на Светия синод на родната ни църква Напрестолно Свето Евангелие, икона с образа на Св. Йоан Рилски и Библия. Той благодари и за гостоприемството от страна на Антиохийската патриаршия.

Духовното тържество завърши с многолетствие, провъзгласено от протодякон Илиян Александров.

След литургията участвалите в нея българи се събраха на почерпка и имаха възможност да се запознаят с българската църковна делегация.