Автобиографията на Уди Алън излиза на немски

Немското издателство „Rowohlt-Verlag“ ще пусне на пазара превод на автобиографията на Уди Алън. В предварителното си изявление от издателството посочват, че след като я прочетат, читателите ще имат възможност сами да си изградят мнение за фигурата на известния режисьор.

 

 

 

 

Очаква се книгата да излезе на пазара на 7 април, съобщават издателите от Хамбург. Книгата ще е със заглавие „Между другото“.

Публикуването на мемоарите на немски език за момент увисна на косъм, тъй като в края на миналата седмица американското издателство „Hachette“ ги изтегли от предварително планираната си програма. Причината бяха протести от страна на членове на семейството на Уди Алън. Той години наред е бил обвиняван от осиновената си дъщеря Дилън Фароу (34 г.), че я е малтретирал сексуално като дете. Известният режисьор винаги е отхвърлял подобни обвинения.

Директорът на издателство „Rowohlt“ Флориан Илис обяви, че приема абсолютно сериозно загрижеността на част от общественото мнение, че е възможно решението му да се сметне за неподходящо по отношение жертвите на сексуално насилие. Но въпреки това от „Rowohlt“, които са част от издателската група „Holtzbrinck“, към която принадлежи и известният седмичник „Ди Цайт“, няма да се разколебаят и държат твърдо на решението си да публикуват автобиографията.

Колкото до американското издателство „Hachette Book Group“ там проблемът с издаването на мемоарите на Уди Алън бе провокиран от журналиста Ронан Фароу – син на Уди и на Мия Фароу.

Ронан Фароу и Уди Алън.

След като от „Hachette Book Group“ излязоха с изявление, че в „Apropos of nothing“ („Между другото“) представлява изчерпателно описание на личния и професионален живот на Уди Алън, включващо както взаимоотношенията му със семейството, приятелите и любимите, така и работата му по филми, театри, телевизионни програми, синът Ронан Фароу реагира по следния начин:

„Разочарован съм да науча от съобщения в пресата, че моите издатели от „Hachette“ са решили да публикуват мемоарите на Уди Алън, след като други големи издателства отказваха да го направят. Разбирам, че това се случва, докато работих с „Hachette“ по книгата си „Catch and Kill“ („Хвани и убий“)- книгата, в която разкривам как влиятелни мъже, включително такива като Уди Алън, се измъкват от съдебна отговорност, въпреки извършените от тях сексуални посегателства.  Действията на „Hachette“ са изключително непрофесионални.

Дилън с майка си Мия.

На няколко пъти ги насърчих да проверят фактите около твърденията на Уди Алън, че сестра ми Дилън Фароу говорела лъжи, че била сексуално насилвана. Те трябваше да го направят – и заради името си, и заради авторите и читателите си. Но те не го направиха – не потърсиха мнението на сестра ми. При това положение не мога да продължа да работя с издателство „Hachette“, пише Ронан Фароу.

Припомняме, че именно Ронан Фароу е журналистът, разкрил през 2017 г. в серия от публикации в „Ню Йоркър“, множеството случаи на сексуални посегателства, извършвани системно от американския продуцент Харви Уайнстийн. Именно разкритията му отприщиха движението #MeToo.

Очакваше се Ронан Фароу да издаде книгата си „Хвани и убий“, в която да разкаже какви заплахи е получавал, докато е работил по разследването си срещу Харви Уайнстийн, който само преди дни бе осъден на 23 години затвор за изнасилване и сексуално посегателство. В крайна сметка от „Hachette“ отговориха на реакцията на Фароу, че „не допускат един издателски проект да влияе върху работата на други“.