Аперолът – сладката история на прословутата алкохолна напитка

Дойде ли топлото и приятно време, това е знак, че е дошъл и сезонът на коктейлите и освежаващите напитки.Сред тях се откроява Аперол Шпринцът. Разказваме ви за произхода на този знаков италиански аперитив.

 

Историята на Аперола

Всичко започва в Италия, в град Падуа, преди повече от век. Двама братя, Луиджи и Силвио Барбиери, един ден решили да създадат нов и по-лек и вкусен аперитив. След многобройни проучвания и опити, най-накрая италианците създали алкохолната напитка Аперол (Aperol), чието име произлиза от италианската дума за “аперитив”.

Творението на братя Барбиери било представено за първи път на международния панаир в Падуа. За нула време оригиналната форма и цвят на бутилката привекли вниманието на почти всички посетители на панаира.

Печелишвата формула

Знае се, че рецептата за производството на Аперола се пази изключително строго. Въпреки това част от фамозните съставки на аперитива са разкрити: горчиви и сладки портокали, ревен, хининово дърво, тинтява. Разбира се, има и още много други и различни билки и корени, използвани в приготвянето на вкусната напитка.

Жизненоважната реклама

Не е тайна, че макар и шедьовърът на братя Барбиери да е много вкусен и идеен, без добрата реклама едва ли щеше да бъде толкова известен в наши дни. Ето защо двамата братя, които преди всичко били и креативни и целеустремени бизнесмени, решили да инвестират в рекламата.

Още през 20-те години на миналия век в баровете се появили първите рекламни плакати. Италианските бизнесмени си набелязали за рекламни лица спортисти и привлекателни жени.

С появата и разпространението на телевизията през 60-е години славата на Аперола започнала да се разпространява и отвъд границите на Италия. Но алкохолната напитка достигнала своя апогей чак през 80-е, когато в баровете се появила под формата на Aperol Spritz (Аперол Шприц), в смес с вид Просеко.

Двойникът на Аперола

Колкото и странно да звучи, все още има хора, които бъркат или си мислят, че Кампарито (Campari) и Аперолът са една и съща напитка.

Въпреки че вкусът и мирисът на двата аперитива да са много близки, Аперолът има по-малко алкохолно съдържание от Кампарито. Наред с това и двете течности разполагат с почти еднакво количество захар, макар шедьовърът на братя Барбиери да е по-сладък на вкус. Също така Кампарито е по-тъмно на цвят.