Афиш: Представяне на новия исторически роман „Царица Елеонора Българска“

Не пропускайте възможността не само да за запознаете на живо с даровитата българска писателка Неда Антонова, но и да видите най-новата ѝ творба.

 

 

На 16-ти  май, понеделник, от 18 часа, за почитателите на литературата и българската история ще се състои много интересно събитие. То ще се проведе в центъра за култура и образование „Артиум” в град Несебър. Той се помещава в сградата на Туристическия информационен център, намиращ се на площад „Жулиета Шишманова“.

Център за култура и образование „Артиум”.

Културното събитие има за цел да представи най-новата писмена творба на Неда Антонова, посветена на българската царица Елеонора Българска. Да припомним, че царица Елеонора е втората съпруга на цар Фердинанд. Родена е на 22-ри август 1860 г. в днешния полски град Тшебехов и произхожда от знатния немски род Ройс. Елеонора се прочува с благотворителните си дейности, скромния си начин на живот и пълната си отдаденост на българския народ. Лично подпомага изграждането на редица лечебни заведения и допълнително финансира Българския червен кръст. Носител е и на няколко ордена: руския „Света Анна“ (за заслуги към руската армия по време на Руско-японската война от 1904 г.), немския „Луиза – 1814“ (за изключителни заслуги в сферата на милосърдието и благотворителността) и българския военен кръст „За храброст“, IV степен (по настояване на фронтоваците и техните командири в края на Междусъюзническата война).

А сега и няколко думи за авторката:

Неда Антонова.

Неда Антонова е родена на 28-ми ноември 1940 година в село Николаево, Плевенска област. Завършва Института за култура в Санкт Петербург. Работи като журналист и редактор в художествената редакция на Военно издателство „Св. Георги Победоносец“. Основателка е на списание „Отечество“. След 1989-а живее със семейството си в град Търговище, където открива англоезична школа. Нейни книги са преведени на френски, руски, чешки и полски език. Носителка е на редица литературни отличия, като тя е единствената жена, удостоявана някога с наградата „Златен меч“ за най-добър разказ. От 1983-а е членка на Съюза на българските писатели. Най-известните ѝ творби са „Неговата любима“, „Първият след Бога“, „Безмълвие“ и „Преподобна Стойна“.

Повече информация за предстоящото събитие може да видите оттук – https://www.facebook.com/events/422542113021259/?ref=newsfeed  .