Афиш: Фотоизложба „България през погледа на поляците”

Преди броени дни ви разказахме, че столицата на Полша – Варшава – се класира на първо място в елитната европейска туристическа класация „Най-добрите европейски дестинации”. А сега – за новата фотоизложба в Българския културен институт във Варшава, която също се прибавя към списъка с причините, поради които трябва да посетите най-големия полски град през 2023-а.

 

От 11-ти февруари фотографската изложба „България през очите на поляците“ е вече достъпна за широката публика. Фактически това се явява седмото издание на фотоконкурса „Моето българско пътешествие“.

Това само явно демонстрира нарастващата популярност на татковината ни сред поляците, които се превръщат в една от най-многобройните туристически групи в България през изминалото десетилетие.

Културното събитие не само представляваше официалното откриване на изложбата, но и награждаването на победителите в конкурса. Гостите на мероприятието бяха сърдечно приветствани от Калина Станчева – директора на института. В словото си Станчева подчерта важността на фотографските репортажи от различни краища на страната за популяризирането на България в Полша. Тя благодари на участниците за различния, нестандартен поглед, любопитството и желанието да достигнат до слабо познати и малко посещавани места извън основните туристически маршрути.

Защото на такива места можете да допълните преживяването си с богатствата на България – природни, исторически, етнографски, културни…” – изтъкна Калина Станчева.

Магдалена Текла, полска екскурзоводка, живееща и работеща предимно в България.

А за популярността на фотографското издание може да се съди и по миналогодишната изложба, гостувала в няколко полски града като Краков, Гданск, Ломжа, Жирардов, Серок.

Сградата на Посолството на Република България във Варшава.

Любопитно е да се спомене, че туристическите пътувания на поляците в България непрекъснато се увеличават от година на година. Само за 11-те месеца на 2022 г. близо 257 780 поляци са посетили България с туристическа цел, което спрямо същия период на 2021 г. е увеличение с над 55 процента. Тази тенденция също така се благоприятства и от развитието на мрежата от въздушни връзки между двете страни: само през 2022 г. летищата в Бургас и Варна бяха свързани с 12 аеропорта в Полша.

Фотоизложбата „България през погледа на поляците“ може да бъде видяна в Българския културен институт на булевард „Алея Уяздовска” N 33/35 във Варшава или на оградата на посолството на България на същия адрес.