Абсурдно скъпи и безмислени

Представяме ви най-нелепите луксозни стоки с безумни цени.

 

Има предмети на разкоша, които си струват парите  и могат да променят живота около нас със самият факт на съществуването си. Но има и неща, чието ценообразуване буди, в най-добрия случай, недоумение. Представяме ви най-абсурдните луксозни стоки с безумни цени.

 

Тухла Supreme

Да започнем с един почти култов предмет на разкоша за нелепо много пари. Тухлите на модната марка Supreme започнаха да се продават през септември 2016-а за 30 долара. Всички екземпляри,  чийто точен брой е неизвестен, бяха разграбени за няколко минути. В резултат цената на тухла „излетя“ до 1000 долара. Сега на Ebay може да се намерят и по-евтини  оферти:  50, 100, 300 долара…  Между другото, ако бяхте имали късмета  да си купите достатъчно тухли  Supreme на началната цена, можехте да си построите къща от тях за около 4-5 млн.долара.  Това е 100 пъти повече, отколкото ако използвате обикновени червени тухли.

 

Златна риза

„Изключителен пример за индийската мания, свързана с този благороден метал“. Така Би Би Си описа идеята за създаването на риза от чисто злато, реализирана от Датта Пхуге. Дрехата тежи повече от 3 кг и струва 250 хил. долара. Собственикът й казва, че ризата е много удобна и се чувства комфортно в нея. В Индия притежанието на злато е показател за висок статус, така че Датта  винаги ходи с охрана – в случай, че възхищението от необичайното облекло подбуди  някой да го открадне.

 

Пакетче чай с брилянти

Черният чай, задължителен атрибут в кухненския шкаф на английския джентълмен,  придоби неприлично скъпа форма през 2005-а. За 75-годишнината на класическия производител на напитката – PG Tips, бижутерийната компания Boodles изработи чаено пакетче, украсено  с 280 диаманта. Към момента на създаването му неговата стойност беше над 14 300 долара, която отчитайки инфлацията, днес щеше да е почти 22 000 долара. Впрочем скъпоценният предмет на просто донесе печалба на производителите  си. Пакетчето беше продадено на благотворителен търг за набиране на средства за детската болница в Манчестър.

 

Приложението I Am Rich

Изобретeнието на Армин Хайнрих има неофициален статут на най-скъпото в историята на AppStore. И това не е изненадващо, като се има предвид, че 999.99 долара е максимално допустимата цена на съдържанието, разпространявано в магазина за приложения на Apple.  Смешно е, че програмата се съревновава и за титлата на „най-безполезна“, защото единствената й функция се появява, след като кликнете върху червен блестящ камък. Тогава се излиза надписа: „Аз съм богат, заслужавам това, добър съм, здрав и успешен”. Оригиналното приложение беше премахнато от AppStore и преиздадено с актуализирана функционалност на намалена цена от едва 8.99 долара. Осем души обаче успяха да закупят продукта по старата цена и може би още повдигат самочувствието си цитирания надпис.

 

Кофи за боклук Louis Vuitton

Снимките на луксозните контейнери за боклук се появиха в акаунта на Ким Кардашиан в Instagram през януари 2018-а, предизвиквайки изненада, недоумение, възхищение и недоволство от страна на потребителите на социалните мрежи. Почти месец по-късно се появиха на  корицата на списание ODDA, с позиращата пред тях Ким в тоалет на Fendi. Не знаем дали контейнерите за боклук наистина са произведени от френската модна къща и колко биха могли да струват. Не знаем и дали са собственост на семейство Кардашиан-Уест. Но марковите кофи за боклук са може би най-доброто обобщение на абсурдния лукс.