Френски милиардер купува Sotheby’s

Патрик Драи придобива аукционната къща за 3.7 млрд. долара.      

 

Френският предприемач и колекционер на произведения на изкуството Патрик Драи купува Sotheby’s. Както се казва в официалното съобщение, аукционната къща вече е подписала съответното споразумение с компанията BidFair USA, чийто единствен собственик е Драи.

Акционерите на Sotheby’s ще получат по 57 долара за акция в брой. Тази цена е с 61% по-висока от стойността на ценните книжа на компанията на Нюйоркската фондова борса. Аукционната къща е оценена на 3.7 млрд. долара.

 

 

След сделката Sotheby’s ще стане частна компания, се казва в съобщението. Преди това нейни акции се търгуваха на Нюйоркската борса в продължение на 31 години.

Патрик Драи е основател и собственик на телекомуникационната компания Altice, която съществува от 2001 година. Той е на осмо място в рейтинга на най-богатите френски милиардери, според рейтинга на Forbes, а състоянието му се оценява на 7.7 млрд. долара. Самият Драи нарече най-голямата и най-стара аукционна къща в света „най-елегантния и вдъхновяващ бранд“.

 

Патрик Драи

 

Sotheby’s е с дългогодишна история, основана е от Самюел Бейкър през 1744 година. Той организира в Лондон букинистка разпродажба на „ няколко стотици редки и ценни книги“ от библиотеката на уважавания сър Джон Стенли, от която печели няколко стотин паунда. Но компанията получава името на партньорите му  – Лий и Джон Сотби, които през 1804 г. основават собствена аукционна къща за продажба на редки книги.

Отночало Sotheby’s представля затворена общност, достъпна само за аристрократи, но днес в откритите наддавания може да участва всеки. Компанията продава исторически и културни ценности с огромна значимост – работи на Рубенс и Пикасо, скъпоценности от колекциите на британската аристокрация  и руския императорски дом, недвижими имоти и обекти от частни колекции на знаменитости, оригинали на важни политически документи и дори останки от динозаври.

 

 

Основният конкурент на Sotheby’s  е аукционната къща Christie’s, която от 1998-а принадлежи на компанията Artemis, управляваща активите на милиардера Франсоа-Анри Пино. Той е на трето място в списъка на френските милиардери със състояние от 29.7 млрд. долара.