6 интересни факти за Древен Египет

Проклятието на фараона, пирамидите, мумифицирането, култът към котките – това са само част от нещата, които знаем за Древен Египет, но има и толкова много не дотам известни факти, които все още не се преподават в училище. Затова ви запознаваме с шест от тях:

 

1. Египетските жени се радвали на множество права и свободи

Може да звучи невероятно, но древната цивилизация била рай за дамите. Въпреки че силният пол е бил по-уважаван социално и публично, на нежния също не му липсвали права и финансова независимост. Древните египтянки можели наравно с мъжете да продават имущество, да присъстват на съдебни процеси, да съставят завещания и да подписват документи и договори. Макар че повечето от тях работели вкъщи, тези, които си намирали работа извън дома, получавали същото заплащането като колегите си мъже. Впрочем на египтянките им било разрешено и да се развеждат, и омъжват колкото си пъти поискат, за разлика от жените в Древна Гърция. Определено феминизмът е бил на почит в земята на фараоните.

2. Не всички фараони били атлетични или снажни

Макар навсякъде да виждаме статуите и рисунките на добре сложени фараони, в реалния живот нещата били далеч по-различни.

Според изследвания, диетата на древните египтяни не била сред най-здравословните. Виното, бирата, хлябът и медът съдържат доста захари, ето защо било нещо напълно нормално повечето от владетелите да са закръглени и податливи към разболяване. Излишно е да споменаваме, че диабетът също бил често срещано заболяване…

3. Любители на настолните игри

От ляво надясно: „Мехен“, „Кучета и чакали“ и „Сенет“.

Още преди векове, след дълъг работен ден, египтяните обичали да разпускат като играели на различни настолни игри. Сред тях били „Мехен“ (дъска във формата на навита змия, посветена на едноименното змиеподобно божество, играна със зарове и пионки) и „Кучета и чакали“ (масичка с 29 дупки и зарове, за двама играчи, всеки от които разполагал с по 5 пръчки с глави на куче или на чакал; целта на играта вероятно била единият от двамата да успее да премести всичките си фигурки от единия до другия край на дъската), но най-популярната си оставала „Сенет“. Тя също представлява дъска с пионки, но с 30 квадратчета, а за зарчета били използвани пръчки. Победителят трябвало да премине през всичките полета, достигайки до финала, а правилата били близки до тези в „Монополи“.

„Сенет“ била толкова ценена и обичана, че на различни стенописи се вижда, че царица Нефертари ѝ била голям фен. А в гробницата на Тутанкамон били намерени поне няколко от популярните през онова време настолни игри.

4. Египетските доктори се специализирали само в една област на медицината

В миналото било съвсем нормално да отидете при лекар, който се е специализирал само в една област. За това свидетелства и древногръцкият историк и пътешественик Херодот през 450 г. пр. Хр.: „Всеки доктор може да лекува до една болест и част на тялото, и не повече… някои се грижат за здравето на очите, други – за зъбите, трети ги интересуват само чернодробните проблеми.“ Освен това имали и различни имена подобно на днешните ортопед, дерматолог и зъболекар.

5. Колкото повече домашни любимци, толкова по-добре

За древната цивилизация животните били въплъщения на боговете, затова египтяните се стремели да се грижат за колкото се може повече домашни любимци. Известен факт е, че за тях котката била свещено животно, асоциирайки я с богинята Бастет, но в домовете им често били отглеждани и ястреби, кучета, ибиси, лъвове, пауни и бабуини. Те имали специално място във всяко домакинство, затова били мумифицирани наравно с господарите си.

Впрочем, според най-различни писмени сведения, полицията на Древен Египет разполагала със специално обучени кучета и маймуни, които ѝ помагали да поддържа реда и мира в царството.

6. Пирамидите са фактически енергийни проводници

Хеопсовата пирамида.

До неотдавна се смяташе, че едно от чудесата на света е било построено с идеята да служи като гробница на фараоните, въпреки че мнозина от египетските владетели били погребвани или в Долината на царете, или в Долината на цариците. Но редица експерти стигат до заключението, че пирамидите имали друга първостепенна функция.

Изследвайки строителните материали, формата и разположението на грамадните каменни постройки, учените откриват, че те фактически представляват огромни проводници и приемници на енергия. Още повече, че в някои от помещенията и подземните галерии на Хеопсовата пирамида били измерени впечатляващи количества електрическа и магнетична енергия.

Макар че проучванията все още продължават, мнозина се обединяват около заключението, че каменните сгради служат и като комуникатори с извънземни цивилизации, които преди хилядолетия са дошли на земята, за да предадат знанията си на човешкия род.