4 ценни съвета за здравословeн тен

Лятото е в разгара си и е разбираемо, че мнозина от нас искат да се сдобият с невероятен загар. Но понякога толкова бързаме да постигнем желаните резултати, че без да искаме навреждаме на кожата си. Представяме ви 4 ценни съвета за безопасно придобиване на здравословен тен, независимо дали се намирате на плажа, покрай басейна, в парка или на терасата.

 

1. Подгответе тялото си отвътре

Колкото по-рано подготвите тялото си, преди да го изложите на пряка слънчева светлина, толкова по-безопасно ще придобиете тен. Важно да се знае, че предварителната консумация на някои видове храни също помага на организма да се подготви. Това са морковите, чушките, доматите, пъпешите, кайсиите, прасковите и рибата.

Освен това пазарът вече изобилства от всякакви видове хранителни добавки, например на Oenobiol и Bioderma, които при консумиране активират витамините, предпазващи кожата от изгаряне.

Важно е да се отбележи, че ходенето на солариум причинява повече вреди, отколкото ползи. Въпреки че помагат за по-бързо почерняване, редица опитни дерматолози препоръчват максимално да се избягват – най-малкото защото могат да предизвикат рак на кожата.

 

2. Подгответе тялото си отвън

Следващата важна стъпка започва от кожата ви. Препоръчва се да я ексфолирате веднъж седмично, за да отстраните мъртвия слой клетки ,а после да я хидратирате с овлажняващ крем или сублимиращо масло. По този начин кожата ви ще бъде по-здрава, ще се пигментира по-лесно, а придобития тен ще се запази за по-дълго време.

 

А за тези, които предпочитат да използват натурална козметика, маслото от моркови ще свърши идеална работа. То е богато на витамин А, предпазва от ултравиолетовите лъчи и действа като натурален бронзант. Важно е да се спомене, че преди да го нанесете върху кожата, трябва да го смесите с други базови масла (арган, авокадо, жълт кантарион), както и да се посъветвате с вашия лекар.

 

3. Грижи по време на слънчевите бани

Най-сетне дойде моментът да се излегнете на някой шезлонг или плажна кърпа и да започнете да се печете. Не забравяйте да носите със себе си слънцезащитни кремове и спрейове. Те са задължителни при излагане на на слънце, въпреки че мнозина ги забравят или пренебрегват: било от разсейване или от мързел. Впрочем новите формули на мазилата и спрейовете позволяват не само по-бързо да попиват в кожата, но и да не бъдат толкова лесно отмивани от водата.

Преди всичко не забравяйте, че здравословният и красив тен отнема време, така че се отпуснете и се наслаждавайте на мига.

 

4. Поддържане на тена

След като вече сте започнали да хващате тен е важно да го запазите колко се може по-дълго. Затова, когато се приберете вкъщи, не забравяйте както да използвате продукти за след слънце, така да хидратирате кожата си.

Междувременно продължете да изпълнявате и първите три точки, за да сте сигурни, че почернявате разумно и здравословно, за да получите неустоим златен загар.