10 причини да опознаете европейската столица на културата Голуей

Неотдавна Пловдив и Матера предадоха титлата „Европейска столица на културата“ за 2020-а на хърватския град Риека и ирландския Голуей. Голуей е очарователно място на брега на Атлантическия океан с богата история, което пази духа на ирландската култура и език.

 

Предлагаме ви 10 идеи, които ще ви помогнат да опознаете по-добре ирландския град и да си прекарате страхотно.

 

1. Разходете се по променадата Солтхил

Тази променада е сред най-известните забележителности на града, която започва от Клада и продължава чак до Блекрок. Докато се разхождате по нея не само ще напълните дробовете си със свеж морски въздух, но и ще се насладите на уникални природни гледки.

2. Посетете шарената улица Кий Стрийт

Намираща се в самото сърце на града, тази пъстра улица привлича и местни, и туристи с китните си магазинчета, разнообразните заведения, шарените  сгради и разноцветните знамена. Тя е идеалното място да си вземете чаша освежаващо питие и да се насладите на момента.

3. Хапнете си ирландски стриди

Голуейският фестивал на стридите води началото си от 1954 г., което го прави не само най-старият по рода си в света, но и един от европейските фестивали за храна, които все още се провеждат. Така че ако посетите Голуей през септември ще може да опитате вкусната, прясно уловена морска храна, да участвате в забавните състезанията и да изпитате удоволствие от музиката на живо.

4. Разгледайте голуейската катедрала

Вашата екскурзия няма да е пълноценна, ако не отделите време и за главния храм на града. Въпреки че катедралата е построена през 1965 г., човек има усещането, че вижда сграда от епохата на Ренесанса. Освен цветното LED осветление, което успешно е монтирано отвътре и отвън, католическият храм притежава и впечатляваща колекция от религиозни артефакти и произведения на изкуството.

5. Опитайте бира в традиционен пъб

Неслучайно Ирландия е прочута с чудесните си пъбове. Наливна бира Guinness, вкусно приготвена храна, приятна атмосфера и традиционна ирландска музика, известна като „кейли“  – какво повече му трябва на човек, за да разпусне след изтощителен и изпълнен с приключения ден. Един от най-популярните пъбове се нарича „Róisín Dubh“, на чиято сцена са се изявявали многобройни звезди, например певецът Ед Шийрън.

6. Напазарувайте от местния пазар

Обичаят да се организират пазари, на които се предлага местна земеделска продукция, всякакви джунджурийки или вкусна улична храна, датира още от Средновековието. Ако желаете да посетите такъв пазар и да си купите нещо за спомен, отидете на „Чърч Лейн“ до англиканската църква „Свети Николай“, който се организира всяка събота. И не се учудвайте, ако чуете продавачите да рекламират стоката си и на ирландски език – това е част от местния чар.

7. Научете повече за ирландската култура

На половин час път с кола от Голуей се намира ботаническата градина и открит музей „Brigit’s Garden“, посветен на келтската богиния Бригантия, която е еквивалент на древногръцката Деметра. Там можете да се запознаете по-отблизо с келтската култура, история и митология, наслаждавайки се на добре оформените градини и на вкусната храна и напитки в местното кафене. Впрочем Голуей е сред най-важните центрове за опазването и разпространяването на почти изчезналия ирландски език.

8. Отбийте се в градския музей

Там ви очакват средновековни предмети, фотографии от Първата световна война и стихосбирки от XIX-XX в., които са само малка част от цялостната колекция на музея. Той е пригоден и за посещение от хората в неравностойно положение, което го прави още по-желан туристически обект.

9. Дегустирайте местната кухня

Въпреки че за ирландската кухня са най-характерни месните яхнии и ястията от риба, тя е доста интересна и вкусна по своему. Едва ли сте опитвали от ирландските картофени питки, наречени боксти, или ирландската закуска, която е подобна на английската, но е по-здравословна и по-вкусна. Да не говорим за богатия асортимент от уиски и бира…

10. Не пропускайте голуейския международен фестивал на изкуствата

За да можете изцяло да усетите духа на ирландския град като европейска столица на културата, задължително трява да посетите голуейския международен фестивал на изкуствата. Тази година са поканени многобройни известни изпълнители като The Pixies, Шиниъд О’Конър и Flaming Lips. Освен музиката ще има и карнавал, художествени изложби и забавни игри. Организаторите на събитието ще се постараят поне 25% от културната програма да бъде безплатна за посетителите.

Тази година фестивалът ще се проведе от 13-ти до 26-ти юли.