Защо приятелствата на работното място са толкова важни?

Въпреки че завистта, конкуренцията и злобата често се оказват голяма пречка при създаването на качествени приятелства на работното място, близо 70% от заетите хора вярват, че все пак могат да се завържат добри и трайни връзки в офиса.

 

Ето няколко предимства, които може да ни даде приятелството с колегите.

 

1. Прави ни по-щастливи и мотивирани

Приятелството сред колегите е не само полезно за цялостното ни благополучие и за намаляването на стреса, но и повишава нивото ни на щастие. Още повече, ако работим в позитивна и дружелюбна среда, това също ще ни направи по-целесъобразни, фокусирани и мотивирани да дадем най-доброто от себе си.

2. Увеличава продуктивността ни

Според проучване, хората, които имат приятел на работното място, имат 45% по-голям шанс да получат похвала за работата си или повишение. Ако създаваме здрави връзки с колегите си, продуктивността ни още повече ще се увеличи, правейки съвместната ни работа по резултатна.

3. Споделят опита си

Макар че по всяко време можем да получим наставление от колегите си, най-искреното и най-доброто винаги ще дойде от приятелите ни. Те не само ще ни направят забележка по-деликатно, когато се наложи, но и ние на свой ред ще я приемам по-добре. Освен това, ако са по-опитни от нас, ще ни дадат добри съвети как да подобрим представянето си на работното място.

4. Помага за по-доброто взаимно опознаване

Ако работим по 8 часа на ден, ще прекарваме и повече време с тях. Тогава ще е съвсем нормално да знаят за нашите успехи и неуспехи, кога сме щастливи и кога нещо ни тревожи. Иначе казано когато имаме нужда от  изслушване и добър съвет – те ще са насреща.

5. Взаимно разбирателство

Така или иначе, след като прекарваме по цял ден с колегите си, е нормално да знаем за техните трудности в офиса, а те – за нашите. Доста често се случва затруденията ни да са базирани върху обща работа и поставените задачи. Така че едва ли някой друг би могъл да ни разбере по-добре от тях.