10 факта за шоколада, които ще ви харесат

Стремейки се към стройна фигура, няма нужда да се отказвате от любимото си лакомство.

 

 

 

Тъмният шоколад е най-полезен

Тъмният шоколад е неизмеримо по-полезен от млечният. Обичайните бонбони и шоколадови барчета съдържат  съвсем малко какао, затова пък в тях има много захар. Така че, преминете на тъмен шоколад. Счита се, че смело може да се консумират около 30 грама дневно.

Може да замени кафето   

Шоколадът съдържа веществото теобромин, което може да се нарече аналог на кофеина. Действието му, обаче, е много по-слабо, той стимулира меко и безвредно сърдечносъдовата и нервната система. За всеки случай учените са изчислили, че смъртоносната доза теобромин може да се получи при консумацията на около 30 кг. шоколад наведнъж, така че няма как да се отровим. Но не бива да даваме шоколад на животните, за тях той наистина е отрова.

Млечният шоколад и енергията

Изследователи от Университета на Индиана решиха все пак да кажат няколко думи в защита на млечния шоколад. Затова се наложи да нахранят със сладките блокчета група велосипедисти. След тренировката станало ясно, че консумиралите шоколад са много по-малко изтощени, а резултатите им по-впечатляващи, в сравнение с онези,  които обичайно отпивали спортна напитка от бутилка. Затова, ако сте спортист, или просто редови велосипедист – хапвайте млечен шоколад.

Мексиканският шоколад – лекарство срещу всички болести

В някои щати на Мексико и до ден днешен живеят и помагат на хората народните лечители курандерос. Шоколадовата напитка далеч не е на последно място в богатия им арсенал от билки и лекове. Препоръчват я, например, при бронхит. Според друг съвет децата всяка сутрин трябва да изпиват чаша шоколад, защото след нея скорпионите, осите и всякакви хапещи насекоми престават да се интересуват от тях.

Швейцарците ядат най-много шоколад

Швейцария е на първо място в света по консумация на шоколад. На един местен жител се падат по 10 кг шоколад годишно. Постижението е сериозно, защото дори ако изяждаме всеки ден по 30 г шоколад, както препоръчват лекарите, това прави не повече от 9 кг за година. Така че трудно ще ги стигнем и швейцарците.

Тъмният шоколад подобрява зрението

Тъмният шоколад намалява кръвното налягане, подобрява паметта, скоростта на реакциите и умението за решаване на задачи за сметка на увеличаването на притока на кръв към мозъка. Неуморните изследователи на шоколада са установили, че той е просто необходим в страните с лоши климатични условия, защото подобрява зрението.

Шоколадът защитава кожата от слънцето

Немски учени са установили, че флавоноидите, съдържащи се в шоколада, поглъщат ултравиолетовото излъчване и така помагат за защитата на кожата. Впрочем, същите изследователи не са установили никаква връзка между яденето на шоколад и появата на пъпки. Нищо че някои хора все пак имат алергия към шоколада.

В производството на шоколад са заети над 50 млн. души в света

В света се произвеждат големи количества всякакви видове шоколад. В тази огромна индустрия са заети над 50 млн. души. Представете си колко хора благодарение на шоколада имат работа, доходи и… възможността да си купуват шоколад.

Шоколадът е по-добър от целувка

Още един симпатичен и предизвикващ размишления факт – разтапянето на шоколада в устата може да доведе до по-продължителен ефект на „еуфория”, отколкото целувката. А ако ги обединим?

Италиански изследователи наляха масло в огъня доказвайки, че жените, които редовно употребяват шоколад, имат по-качествен сексуален живот, заради по-високото ниво на желание и възбуда, както и по-честата удовлетвореност . Вероятно мъжете им също обичат шоколад.

Храната на боговете

Думата „какао” ни е наследство от индианците олмеки, живели по крайбрежието на Мексико преди три хиляди години. Именно те са измислили напитката, но за тях не се знае почти нищо повече. Пристигналите след тях маи също обикнали шоколада, наричали го храна на боговете и го използвали в ритуалите си. И ботаническото название на растението, от което се произвежда шоколад – Theobroma cacao, на гръцки означава „храна на боговете” (от theos- Бог и broma – храна).