ZENVO TSR-S с 1200 конски сили

ZENVO TSR-S е достоен претендент в хипер класа, който спокойно може да се нареди до Buggatii,  Koenigsegg и SSC Aero TT.

Макар и не толкова известен автомобилът изобщо не е за подценяване със скоростта си от 1200 к.с., които определено впечатляват. Дания не е особено прочута с производството на хипер автомобили. Но компанията Zenvo е на пазара вече 15 години, макар и с един едниствен модел – Zenvo, който обаче не спира да усъвършенства.

Последната генерация на колата е Zenvo TSR-S (S в названието идва от Street). Купето е карбоново, шасито е алуминиево-стоманена конструкция, седалките са две, а двигателят е разположен в средата на задната част като при на класическите спортни автомобили.

Двигателят е 5.8-литров V8 с плосък колянов вал и два компресора, генериращ 1194 к.с. и 1100 Нм, които ускоряват добре колата с маса 1495 килограма. Динамиката е подобаваща: 0-100 за 2.8 секунди, 0-200 за 6.8 и максимална скорост от 325 км/ч, която е ограничена електронно.

Кое е най-забележителното в тази кола? Най-вероятно това е т.н. Centripetal Wing’ – задното крило, което се движи, при това доста странно.

Първите модели на марката бяха с доста раздут дизайн, става дума за големите фарове и космически форми, които изглеждаха малко смущаващо. Но в последните модификации определено се наблюдават по-изчистени очертания и радикални промени отделните елементи, които придават на автомобила нов, по-елегантен външен вид.