Zara ще изработва дрехи само от устойчиви тъкани до 2025 година

Търговската модна верига Zara става зелена. Всички тъкани като памук, лен и полиестер, използвани от Zara, ще бъдат органични, устойчиви или рециклирани до 2025 г., съобщиха от компанията.

Компанията, която е собственик на бранда Zara, Inditex, даде обещание за устойчивост. Използването на тези тъкани плюс вискоза, представлява 90% от суровините, употребявани и от другите й марки Pull & Bear и Bershka. Inditex съобщи, че ще използва в производството си само устойчиви тъкани до 2023 година. Председателят и главен изпълнителен директор на Inditex Пабло Исла заяви, че е справедливо да се каже, че 100% от суровините, които използват, ще бъдат напълно устойчиви. „Трябва да бъдем пример за промяна не само в компанията, но и в целия сектор. Устойчивостта е безкрайна задача, в която участват всички тук в Inditex и в която ние успешно ангажираме всички наши доставчици„, допълни Исла.

Компанията има и други зелени цели, като да направи всички магазини на Zara „екологично ефективни“ до края на текущата година, намалявайки въглеродните емисии, спестявайки енергия и минимизирайки отпадъците. Брандът също така иска 80% от използваната енергия от неговите магазини, дистрибуторски центрове и офиси да бъде екологично чиста през 2025 година.

Клиентите на Inditex вече могат да оставят в обособени контейнери употребявани дрехи, обувки и аксесоари в повече от 1300 магазина, за да се подпомогне справянето с проблемите с отпадъците в модната индустрия. Inditex продава продукти на повече от 200 онлайн пазара и в над 7000 магазина, а търговските обекти на Zara обхващат повече от 2000 от тях. Собствени зелени инициативи наскоро въведоха и други търговци в модната индустрия като H&M и Uniqlo.