Замъкът Уиндзор: История и виртуална обиколка

Една от най-известните и любими резиденции на Елизабет Втора също се включи в тенденцията за осъществяване на виртуални обиколки. Това е още един повод да ви разкажем и за историята на величествената каменна сграда.

 

Уиндзорският замък, намиращ се на 34 км западно от Лондон, започва славната си история още по времето на нормандското нашествие в Англия през XI век, което го прави най-старият замък във Великобритания.

Замъкът Уиндзор от птичи поглед.

Първоначалната му функция била отбранителна, за да пази нормандското господство около покрайнините на Лондон. Бъдещата резиденция на британските монарси се издига на много стратегическо място – върху могила близо до река Темза, от която се открива идеална гледка към околностите. Неслучайно тя е построена и замислена като мот и бейли (вид замък, намиращ се върху могила и обграден със защитна ограда (палисада), особено популярни в Англия, Ирландия и Франция през XI и XII век).

Изглед от 1530 година.
Замъкът през 1658, видян от Вацлав Холар.

Първият английски владетел, който официално използва постройката за кралска резиденция, е Хенри Първи –  четвъртият син на Уилям Завоевателя. През XIII в. тя устоява на обсадата на английските барони и френските войски по време на Първата баронска война. Крал Хенри III построява луксозен палат зад каменните стени на замъка, а наследникът му Едуард III изцяло го преустройва. Тази негова инициатива става известна като „най-скъпият и грандиозен строителен проект през цялото английско Средновековие“. Разкрасителните промени на Едуард III се запазват чак до управлението на Тюдорите, когато Хенри VIII и Елизабет Първа доразвиват още повече функциите на постройката като резиденция на английския двор и център за дипломатически развлечения.

Вътрешният двор.

След дните на слава и разкош идват и тежките периоди за Уиндзорския замък. По време на Английската революция (1642-1651), когато е провъзгласена републиката, сградата се превръща във военен щаб и затвор на парламентарните сили, които затварят в него бившия крал Чарлз Първи. След реставрацията на монархията Чарлз II, Джордж III и Джордж IV разширяват замъка и добавят нови интериори, повлияни от стиловете барок, готика и рококо. Кралица Виктория също обожавала да прекарва времето си в кралския имот, но, за разлика от своите предци, почти никъде не оставя почерка си.

Готически промени, направени от сър Джефри Уайтвил за Джордж IV.

По време на Втората световна война зданието служи за убежище на кралското семейство от бомбардировките на Луфтвафе. Но един от най-ужасяващите моменти от историята на великолепния дворец е огромният пожар, който избухва през 1992 година. Унищожени са безбройни произведения на изкуството, мебели и стаи в апартаментите за церемониално и лично ползване. Възстановителните работи завършват чак през 1997-а и струват приблизително 53 млн. долара на британските данъкоплатци.

Унищожителният пожар от 1992-а.

Впрочем замъкът Уиндзор е и известно свърталище на духове: близо 25 видения са били забелязвани да бродят в и около него. Призракът на Елизабет Първа често може да бъде видян и чут в библиотеката, за което свидетелстват няколко членове на кралското семейство, включително Елизабет Втора и сестра ѝ принцеса Маргарет. Духът на Джордж III също е бил забелязван в стаята под библиотеката, където бил изолиран по време на изблиците му на лудост, а този на прочутия Хенри VIII – в параклиса „Сейнт Джордж”. Но това, от което наистина си струва да се пазите, е видението на Хърн, ловец на крал Ричард Трети. То често броди из парковете и според слуховете при среща с него мигновено ще ви сполети проклятие.

Библиотеката на замъка.

Някои от забележителностите на кралската резиденция включват Камарата на Ватерло, Пурпурната приемна, Банкетната зала, параклисът „Сейнт Джордж” и Вътрешната зала, за която списание “Banker Special” писа – https://special.bg/nay-taynstvenata-zala-v-zamaka-uindzor-otnovo-posreshta-posetiteli/.

Параклисът „Сейнт Джордж“.

Оттук ще можете да разгледате виртуално тези части на Уиндзорския замък, които по принцип са отворени за туристи:

https://www.royal.uk/virtual-tours-windsor-castle

https://www.youtube.com/watch?v=VRSeF8twOig (полезен съвет: докато видеото върви, може свободно да разглеждате залите с помощта на вашата мишка или да използвате компасът в горния ляв ъгъл на екрана).