За първи път канадски парк ще носи българско име

Паркът се намира в град Мисисага, разположен в южната част на канадската провинция Онтарио, в близост до Торонто.

 

В Мисисага вече ще има парк с името на именития канадски строителен магнат и филинтроп от български произход Игнат Канев (1926-2020). Това е сегашното място за разходки и отдих „Камила Парк“, намиращо се на пресечката на „Куийнсуей Ийст” и „Камила Роуд“. Новото му име Iggy Kaneff е препратка към начина, по който канадците са се обръщали към нашия сънародник приживе.

Паркът, видян от „Камила Роуд“.

България вече може да се гордее с първия по рода си парк в Канада, който носи името на българин, успял да наложи името си и да прослави страната ни. Приключи процедурата по преименуване на парк в центъра на град Мисисага, Голямо Торонто, на името на покойния почетен консул на България в Канада – Игнат Канев. В градовете Мисисага, Брамптън и Голямо Торонто, Канев вече е оставил трайна следа със сградите, построени от него.“ – съобщават от българското консулство в Канада.

Официалният канадски документ, оповестяващ за преименоването на парка в Мисисага.

Игнат Канев се ражда на 6-ти октомври 1926 г. в Горно Абланово, област Русе, Царство България. През 1940-а заминава да живее в Австрия, а след само още 11 години – в Канада. В новата държава започва да чиракува в строителна фирма, а не след дълго основава своя собствена. Жени се два пъти: през 1948 г. за Катерина, австрийка от хърватски произход, от която няма деца, и през 1977-а за Димитрина, от която му се раждат две дъщери. Въпреки че живее в Канада от много години, той не спира да поддържа силна връзка с родината си.

Игнат Канев.

През 2003 г. – като признание за приноса му – Игнат Канев е избран за почетен консул на Република България в Минисиага. Позиция, заемащ до смъртта си преди две години. Любопитно е да се спомене, че на 30-ти декември 2016-а, Игнат Канев бе награден с една от най-високите награди в Канада – Ордена на Канада.