Юри Башмет на помощ на колегите си

Юри Башмет (1953) – известният руски виолист, оставил незабравим спомен на българската публика, идвайки да празнува у нас с концерт 60-ия си рожден ден през 2013 г., сега изненадва с нова идея.

 

Решил е в периода на пандемията от коронавирус да подпомогне музикантите, чието творчество е свързано с класическата музика.

В официално съобщение, разпространено от Руската концертна агенция, пише, че днес всички, които са свързани по един или друг начин с класическата музика, преживяват труден период, като пред най-големи предизвикателства са изправени онези музиканти – солисти и композитори, които не се водят никъде на щат и единственият им доход са хонорарите от участие в концерти.

И тъкмо на тези хора Юри Башмет и агенцията са решили да помогнат.

Всеки професионален музикант – солист, който отговаря на определени критерии, може да изпрати информация за себе си на адреса на агенцията. Експертно жури ще избере десетима музиканти, които ще бъдат поканени да участват в концертите и фестивалите, организирани от Башмет през сезона 2020/2021 г., като ще им се заплатят разходите по пътуването и хотела, и естествено ще получат хонорар. На петима композитори ще бъдат поръчани творби, които да бъдат изпълнени на концертите, организирани от Башмет. Освен това ще бъдат избрани 50 музиканти – солисти, които ще получат еднократна финансова помощ.

И за да не останете с впечатление, че Юри Башмет е най-вече щедър, нека да припомним неговия уникален талант – заради него за първи път прозвучават солови изпълнения на виола в „Карнеги Хол“ – Ню Йорк, в „Ла Скала“ – Милано, в „Концертхаус“ – Берлин, в „Център Гулбенкян“ – Лисабон, в „Сантори Хол“ – Токио, в „Барбикан“ – Лондон. През 1992 г. Юри Башмет създава и оттогава ръководи камерния ансамбъл „Московски солисти“, а през 1994 г. учредява първия и единствен в Русия международен конкурс за виолисти. Същата година основава международен благотворителен фонд на името на Дмитрий Шостакович. Този фонд всяка година присъжда награди за изключителни постижения в световното изкуство. Освен това от 1976 г. Башмет е и преподавател – първо в централното музикално училище, после в Московската консерватория. Води майсторски класове и летни курсове в Япония, Америка, Хонконг, Италия и Франция. Носител е на орден за заслуги към Република Италия, на „Орден на Почетния легион“ на Франция, на почетния орден на Армения. Отличен е с наградата Award-1993 за най-добър музикант инструменталист на годината, печели „Грами“ през 2008 г., почетен академик е на Лондонската академия за изкуство и, разбира се, е почетен гражданин на Русе, тъй като е чест и скъп гост на провеждащия се там Международен фестивал „Мартенски музикални дни“.

А ако някой е любопитен как Башмет понася самоизолацията, отговорът може да се даде лесно – все пак той е диригент. И както сам признава:

„Диригентът е човек, който е длъжен да стои на дистанция и да не си позволява лични взаимоотношения с музикантите.“

Но както се вижда с коронавируса е настъпила промяна и сега за Башмет сякаш всичко е лично.