„Международен джаз фестивал д-р Емил Илиев“: Ново име, ново място

Тази година Международният джаз фестивал Банско ще се проведе под ново име. Ще се нарича „Международен джаз фестивал д-р Емил Илиев“.

С новото наименование ключовото за света на джаза събитие ще смени и мястото си на провеждане – ще бъде в курорта „Боровец“, на открита сцена, със свободен вход, от 5-и до 9-и август.

Кой е д-р Емил Илиев?

Д-р Емил Илиев (1947 – 2020) е създателят на Международния джаз фестивал. Преди 25 години избира Банско, за да го направи център на туризма и през летните месеци и по този начин да помогне на икономиката му.

От 1998 г., влагайки във фестивала целия си организаторски талант, д-р Емил Илиев успява да привлече най-известните джаз изпълнители и оркестри от целия свят.

Той поема както цялата логистика, така и непосредствената организация.

За 23 години д-р Емил Илиев утвърждава фестивала като едно от най-значимите културни събития на България и Балканите, влязло в европейския и световен календар на изпълнителите.

Неговата основна амбиция е да направи Международния джаз фестивал в Банско по-известен от световния Джаз фестивал в Монтрьо.

За 23 години Международният джаз фестивал Банско е емблема в изявите на българските джазмени, притегателна точка за чуждите джаз изпълнители.

На откритата сцена на площада са гостували над 500 изпълнители от целия свят. Сред тях са редица бигбенд оркестри от целия свят, както и имена като Бени Голсън, Фреди Кол, Соломон Бърк, Мейсио Паркър, Скот Хамилтън, Монти Александър, Джамал Томас, Кенди Дълфър, Джош Стоун, Инкогнито, Тони Момрел, Игор Бутман, Мат Бианко, Джипси Кингс, Анна Мура, Йока, Аксел Цвингенбергер, Рей Джелато.

Като лекар д-р Емил Илиев също има своите ненадминати постижения.Той е авторитет както в дерматологията, така и в акупунктурата, на която отдава пет десетилетия от живота си.

В практиката си той е обучил над 2000 чуждестранни и български лекари в областта на алтернативното лечение на кожните болести, създал е и иновативен метод за лечение на херпес симплекс, като е и носител на награда от Световната здравна организация. Неговото име е включено в Световната енциклопедия за най-добрите медици в света Who is who in medicine.

При него медицината е тясно свързана с изкуството и културата. Той от дете свири на пиано и пее, а като по-голям става меценат и сподвижник на много български музиканти и културни дейци.

Така през целия си живот лекува и тялото, и душата.

А ето каква програма са подготвили неговите наследници, за да продължат да лекуват душите ни в негова памет. Съпругата му д-р Татяна Илиева, която е и носител на правата на Фестивала и негов директор, сподели специално за Banker Special какво да очакваме след точно седем седмици.

Надя Тончева.

По случай XXV-тото юбилейно издание на фестивала на откриването в Боровец – на 5-и август, от 19.00 часа, ще свирят Бигбенд Благоевград и солисти Васил Петров, Христина Кацарска и Надя Тончева. Ще има и гости от чужбина – Влатко Стефановски трио от Северна Македония и Розалия Де Соуза от Бразилия.

MYX’D.

В съботния 6-и август за джаз настроението на всички гости на курорта ще се погрижат MYX’D квинтет, КАЛ от Сърбия, в лицето на които на джаз фестивала на д-р Емил Илиев гостува Международният джаз фестивал Nishvillе – Сърбия. Очаква се и индийската джаз група The 4th element.

Велека Цанкова.

В неделя, на 7-и август Боровец ще влезе в „Новините в джаза“ –по-точно формация с подобно име ще стане причина за празника, заедно с Михаил Йосифов и солисти Лъчезар Кацарски и Велека Цанкова.

Джулиян Марли.

Отново на 7-и август на сцената ще излезе и един от синовете на легендата Боб Марли – Джулиян, който освен на регето се е посветил и на джаза.

На 8-и август ще свири Александров Рагтайм Бенд заедно с италианския квартет „Антонио Флинта“.

Jungsu Choi Tiny Orkester- Anthropology.

За финал – на 9-и август фестивалът ще бъде закрит от Биг бенда на БНР- със солисти и диригент Антоний Дончев, както и от Монтуно BG и Красимир Желязков и от южнокорейската джаз група Jungsu Choi Tiny Orkester- Anthropology.