Великобритания избра кой да я представлява на Венецианското биенале’2021

Британският съвет разпространи новина – вече е ясно кой ще представи страната на Венецианското биенале през 2021 година. Това е художничката Соня Бойс. Тя ще бъде първата афроамериканка, която ще изложи свои произведения от името на Обединеното кралство. В същото време тя ще е третият художник афроамериканец, който ще направи това за британците след творците Крис Офили и Стив Маккуин.

 

Припомняме, че в света на изобразителното изкуство Венецианското биенале е като Световното по футбол.

„Разтреперах се, като разбрах каква чест ми е оказана. Нямам търпение да започна това творческо пътешествие заедно с други колеги, приели да работят заедно с мен в това вълнуващо начинание.“

Още през 80-е години на миналия век Бойс започва да рисува нежни портрети на афроамериканки, акцентирайки върху женската красота. Това е нейният отговор на расистката вълна, заляла по онова време Обединеното кралство. В картините и фотографиите си тя се занимава с това какво означава да бъдеш чернокож в едно предимно бяло, патриархално общество. Нерядко прави препратки към афрокарибските си корени.

Някои британци свързват Соня Бойс с дискусията, която тя провокира през 2013 г. – тогава тя настоя Художествената галерия в Манчестър да свали картината на Джон Уотърхаус „Хилас и нимфите“ (1896).  Причината –  дочула, че служители от музея се смущавали от картината – от голите до кръста нимфи, наобиколили Хилас.

Едва ли обаче Уотърхаус би могъл да нарисува сцената по-добре, имайки предвид, че според древногръцката митология Хилас – любимецът и оръженосецът на Херакъл – бил отвлечен по време на похода на аргонавтите тъкмо от нимфите на мизийското крайбрежие във Витиния.

В крайна сметка от галерията в Манчестър свалили картината за една седмица в опит да покажат, че са готови да чуят всякакви мнения по темата.

От друга страна Ема Декстър от Британския съвет, която отговаря за програмата за визуалните изкуства и е комисар на павилиона, обяви: „Работата на Бойс повдига важни въпроси за същността на творческия процес, за начина, по който се оформят творческите идеи и какво представлява авторството. В един толкова важен момент от историята на Великобритания бе избран художник, чиито произведения олицетворяват идеята за приобщаване, щедрост и експериментиране и за това колко е важно да работим заедно“.