Три знака, че трябва да си смените фризьора

Вокалистката Хейли Уилямс от американската рок група Paramore създава с дългогодишния си коафьор Брайън О’Конър фризьорския салон Good Dye Young („Добрите умират млади“).

 

Двамата таланти дават съвети – на какво трябва да обръщате внимание, когато отидете в нов фризьорски салон и какви са признаците, че това не е вашето място.

Фризьорът трябва да си говори с вас… за косата ви

Paramore с Хейли Уилямс.

На първо място разговорите с вашия фризьор трябва да са по-голямата част от времето, което прекарвате в салона.

Често срещано явление е фризьорите да ви попитат каква прическа искате, после да се развъртят с ножиците и по живо, по здраво да ви изпратят към къщи. Но според О’Конър трябва да избягвате тъкмо такива салони. Все пак не очаквайте, че коафьорът е фен на безкрайните клюки кой от шоубизнеса каква пластична операция си е направил, за кого не би гласувал в никакъв случай на следващите избори или пък какво си струва и какво не в театралния или киноафиша в последно време. Разбира се, да се говори за тези неща не е забранено, но далеч не е най-важното. Още повече че Брайън О’Конър е специалист по американски рок банди и би ви споделил впечатленията си за тях едва на петия път, в който ви види. А до тогава…

Брайън О’Конър.

Правило № 1 за О’Конър е, след като клиентът му седне за първи път на стола му за подстригване, фризьорът е длъжен да говори с него поне 10 минути. Ако не го направи – бягайте далеч.

Фризьорът трябва да е достатъчно търпелив да научи „цялата история на вашата коса“ и какво правите сутрин с нея. Оставяме настрана съветите, които ще ви даде за това дали прическата, която сте си харесали, отива на вашия овал и на структурата на косъма ви. Това изобщо е излишно да се коментира. Просто коафьорът трябва да знае с какви препарати третирате косата си и от кога и ако това не е най-подходящата комбинация за вас, да ви посъветва с каква да я замените, на прилична цена.

Фризьорът трябва да си говори с вас… за причината да искате нова прическа

Брайън О’Конър и Хейли Уилямс.

Правило № 2 за О’Конър е да разбере причините защо искате нова прическа.

Трябва да се има предвид, че О’Конър е сменял цвета на косата на Хейли Уилямс безброй много пъти – тя е била и руса, и черна, и зелена, и синя, и розова, и сребърна. За човек от шоубизнеса промяната е наложителна, но дали, ако сте посланик в Париж, е задължително всеки месец да изненадвате съгражданите си във френската столица с нова глава? О’Конър споделя, че в 99% от случаите желанието за драстична промяна във външния вид на жените издава някакво дълбоко вътрешно сътресение. И ако фризьорът просто изслуша клиента си, ще му помогне по-уверено да размаха новата си грива или поне ще го накара да се замисли дали решението му не е твърде импулсивно.

„Така, без да звучи нескромно, коафьорите се превръщат в начинаещи психотерапевти“ – признава с усмивка О’Конър. Той допълва, че от личен опит знае как негова клиентка, набързо променила драстично фризурата си, после дълбоко съжалявала. Факт е, че О’Конър направил всичко по силите си, за да може тя идеално да пасва на лицето ѝ и на стила ѝ, но въпреки това, след подстригването тя дълго време не можела да си прости прибързаното решение.

Фризьорът трябва да си говори с вас… да ви научи как да поддържате косата си здрава и жизнена

Хейли Уилямс по време на концерт.

Правило № 3 за О’Конър е да ви даде съвет как да поддържате косата си. Ако вашият фризьор не ви даде поне една идея за маска за коса, бягайте далеч от него.

Независимо дали става въпрос за съвети как да оформите косата си или за препоръки какви продукти да използвате, фризьорите имат енциклопедични знания по тези въпроси, но трябва да се научат да ги споделят с клиентите си и то не ако те се сетят да ги попитат. Последващата грижа за клиента е задължение за самоуважаващия се фризьор.

Хейли Уилямс със синя коса.

„Прекарах близо 20 години в този занаят и през цялото време надграждах познанията си. От самото начало знаех, че трябва да обучавам и клиентите си – как да се грижат по-добре за косата си – как да си боядисват в домашни условия, когато нямат възможност да дойдат при мен. Това е важно за мен – не само, за да не ги загубя като клиенти, а просто защото искам да съм професионалист“ – подчертава О’Конър.

Вероятно това негово отношение към работата му гарантира многото клиенти, които той и Хейли Уилямс имат, въпреки стряскащото име на салона им.