Три техники за овладяване на тревожността

Трейси Елис Рос – американска актриса, певица и телевизионна водеща, дъщеря на известната изпълнителка Диана Рос – е поканена във „Вог” да даде няколко съвета как да се успокоим в условията на тектонични размествания.

 

 

 

За какви тектонични размествания става дума ли? Първо пандемията, която изплаши и затвори всички по къщите, а после смъртта на Джоржд Флойд, проплакал, че не може да диша, след която дойде ред на световния гняв, ярост, жажда за отмъщение, справедливост за унижението…

„Борбата срещу страховете ни и срещу системния расизъм изисква в един момент да се оттеглим в себе си, да обърнем внимание на случващото се вътре в нас, за да се опитаме да смекчим яростта си“ казва Трейси Елис Рос.

Трейси Елис Рос в комедията „Гаджета“.

Макар тя да е известна с ролите си в телевизионни комедии като „Гаджета“ („Girlfriends“) (2000–2008) и  „Въз-черен“ („Black-ish“) (излъчвана от 2014 г. до момента), където играе доктор Рейнбоу Джонсън, Трейси не изглежда да е готова да разказва смешки, докато прави записа. Сериозна и задълбочена е и иска да ни покаже своите три стъпки към овладяване на отрицателните емоции.

Започва записа, с искреното признание: „Чувствам се нервна и напрегната – чувам хеликоптери да кръжат над дома ми и тези негативни емоции – на страх, притеснения от неизвестното – разклащат нервната ми система до степен, че могат да ме извадят от равновесие“. Виждаме Трейси в дома й. Тя си е сложила матово червило с цвят на череша, носи златни обици тип обръч, а на врата й висят две златни верижки, на една от които виждаме светлозелена плоска фигурка.

За да успокои себе си, Трейси Рос следва три стъпки, които имат за цел да променят отрицателните емоции – тревоги, гняв, страх – в положителни и да я изпълнят със спокойствие и лекота.

„Първо, отпуснете се там, където се намирате в момента – на стола, на фотьойла, на леглото. Затворете очите и позволете на негативните емоции да излязат от тялото ви – от кожата, от стомаха, от колената. Тези емоции ви блокират и заради това просто се отпуснете и се опитайте да ги оставите да напуснат тялото ви. Почувствайте как тежестта пада от раменете ви, как на дробовете ви им става по-леко да дишат. Усетете как се отпускате изцяло, как оставяте отрицателните чувства да напуснат сърцето, венците, гласните струни, ретината. Почувствайте как и гласът ви става по-мек.

Второ, почувствайте собствената си субстанция – дайте си сметка, че имате между 206 – 210 кости, 835 мускула и над един милиарда неврони. Те заемат определено място в пространството и има нещо, на което тялото ви се опира – това може да е леглото под вас, стола, фотьойла, пода на стаята, или земята, на която сте стъпили навън. Почувствайте как тези подпори поемат тежестта ви. Но не тежестта на всички проблеми на света – собствената ви тежест.

Трето, бавно отворете очи и се опитайте да изпълните цялото си тяло с въздух. След това започнете да издишвате въздуха, но го правете звучно – с отворена уста. Вярно, може да не сте толкова шумни като мен, но е важно да го направите със звук“ – пояснява Трейси.

„Целта е вашата мекота, вашата нежност да се влее в света, за да го направи по-добър. А така да направи и страната ни по-добра“ – подчертава Трейси.

Тя признава, че Съединените щати са в началото на сериозна трансформация, при която е важно хората да споделят какво чувстват. Но е важно и да си дадат сметка, че не са просто кълбо от емоции – че има място, на което се намират, има околен свят, пространство, около тях, към което са свързани. Важно е да осъзнаят, че могат да контролират емоциите си, за да не го разрушат заедно със себе си, а напротив – да изпратят на другите любов и светлина.