Тиквените семки – магнезиевият супергерой в храната

Някои хора ядат тиквени семки, за да не заспят, докато шофират през нощта.

Други не залагат на тях подобни важни функции – просто им харесват. Оказва се обаче че тиквените семки са много полезни.

Магнезият е основен минерал, който участва в стотици ензимни реакции, поддържащи правилното функциониране на тялото. Ако не получавате достатъчно можете да започнете, като добавите богати на магнезий храни към диетата си.

„Той е така наречен ‘кофактор’ в над 300 различни биологични процеса“, казва д-р Натали Азар, медицински сътрудник на NBC News, в предаване на TODAY от 13 май.

Участва в производството на енергия, синтеза на протеини, мускулната и нервната функция. „Магнезият също така контролира нивата на кръвната захар, подпомага регулирането на кръвното налягане и е от критично значение за развитието на костите.“ Той играе роля и при съня, упражненията и дори настроението.

Съдържа се в много храни, добавя се в други, предлага се като хранителна добавка и е включен в някои лекарства, обяснява Азар.

Препоръчителният дневен прием на магнезий е 400–420 mg за мъже и 310–320 mg за жени, според Националния институт по здравеопазване на САЩ.

Повечето хора могат да го набавят чрез разнообразна растителна диета с бобови, зеленчуци, семена и пълнозърнести храни.

„Ако сте здрави и се храните балансирано, вероятността да развиете симптоматичен дефицит на магнезий е малка“, добавя тя.

За щастие, увеличаването на приема чрез храната е лесно. Много експерти препоръчват подход „първо чрез храната“, вместо добавки, които повечето хора не се нуждаят да приемат.

„Има толкова вкусни храни, богати на магнезий“, казва регистрираният диетолог и сътрудник на TODAY Джой Бауър. Семената са сред най-добрите източници, а една особено се откроява:

„Тиквените семки са суперзвездата, когато става въпрос за магнезий“, казва Бауър. Тиквените семки (включително белените, познати като пепитас) са истинска хранителна сила.

  • Калории: 163
  • Протеини: 8.5 г
  • Мазнини: 14 г
  • Въглехидрати: 4 г
  • Фибри: 2 г
  • Магнезий: 156 мг

Ползи от тиквените семки

Те са сред най-здравословните семена за консумация. Благодарение на високото съдържание на магнезий, тиквените семки могат да:

  • понижават кръвното налягане,
  • укрепват костите,
  • подпомагат съня.

Също така те са отличен източник на растителен протеин и съдържат всичките девет незаменими аминокиселини. Освен това са подходящи за хора с алергии към млечни, соеви или ядкови протеини.

Тиквените семки са богати на ненаситени мазнини, които подпомагат здравето на сърцето, като намаляват лошия (LDL) холестерол. Те също така съдържат противовъзпалителни омега-3 мастни киселини.

Още ползи:

  • Цинк – 1 унция осигурява 18% от дневната нужда, засилвайки имунната система.
  • Желязо – добро количество растително желязо.
  • Антиоксиданти и фитонутриенти, които поддържат здравето на клетките.

Консумацията на тиквени семки е свързана с подобрен метаболитен и сърдечносъдов профил.

Нора Пенчева