Телоса – градът на бъдещето

Без съмнение Марк Лор, американският милиардер и бивш главен изпълнителен директор на Walmart, се цели доста нависоко. Новият му проект носи името „Телоса – Град на бъдещето“, струва 500 млрд. долара и се предвижда до 2050 г. да даде дом на близо 5 млн. души в югозападната част на Съединените американски щати. Ето какво друго се знае до момента за мащабния строителен план:

 

Докато някои от световните милиардери се надпреварват кой първи ще се отправи на космическо пътешествие, то други – като Марк Лор – замислят грандиозни проекти за Земята. Неговата цел – създаването на напълно нов „умен“ град насред американската пустош, където самоуправляващите се автомобили и енергоефективните небостъргачи ще са нещо напълно нормално.

Марк Лор.

Това е Телоса (от гръцкото „телос“ – „по-висша цел“), който ще струва около 500 млрд. долара и ще може да даде покрив над главата на около 5 млн. души в следващите 30 години.

Компютърно генерирано изображение на Телоса.

Лор обяви какви са намеренията му още през януари, но едва сега плановете му добиха по-ясна и конкретна визия: „Това ще бъде проект за цял живот. Нещо, което наистина ме грабва и разпалва страстта ми все повече и повече.“ – разказва 50-годишният предприемач пред американския уебсайт Recode.

Компютърно генерирано изображение на Телоса.

Телоса ще бъде и мястото, където ще се зароди и нов модел на обществото. Общество, чието богатство се печели по честен начин – с един „по-различен вид капитализъм“. В същото време, макар и гражданите да могат да строят и да продават сгради, земята под тях ще си остава собственост на градската управа.

Компютърно генерирано изображение на Телоса.

Ала Лор планира всички бъдещи жители на Телоса да разполагат с универсален достъп до здравеопазване, образование и транспорт, независимо от техните доходи. При първата фаза на развитие, която се очаква да бъде завършена към 2030-а, около 50 хил. души ще бъдат заселени върху 1500-акрова площ.

Компютърно генерирано изображение на Телоса.

„Градът на бъдещето“ ще бъде проектиран от датското архитектурно бюро BIG, ръководено от Бярке Ингелс. Неговият екип е „виновен“ за някои от новопостроените седалища на Apple и Google, както и за спираловидния небостъргач в квартала „Хъдсън Ярдс“ в Манхатън.

Бярке Ингелс.

Новото населено място ще разполага с хотели, луксозни СПА центрове, стадиони, галерии, музеи, училища, магазини и още много други важни сгради. А в неговия център ще се извисява Equitism Tower – фуниевиден небостъргач със собствено водохранилище, аеропонични ферми за вертикално земеделие и фотоволтаичен покрив за превръщането на слънчевата енергия в електрическа.

Представете си град с жизнеността, разнообразието и културата на Ню Йорк, ефикасността, безопасността и иновациите на Токио и устойчивостта, управлението и социалните услуги на Швеция. Това ще бъде нашият нов град.“ – гласи представянето на Телоса.