Тайвански сладолед с Michelin звезда – първият в света

Растежът на Тайван като дестинация за гурме храна се потвърждава и от последното издание на Michelin Guide за острова.

Десет нови заведения получиха звезди в изданието за 2024 година – така общият брой на ресторантите с Michelin звезда на острова достигна 49.

„Фокусирайки се върху леда и сладоледа, ресторантът умело съчетава вкусове и текстури чрез температурни вариации и креативни комбинации, използвайки уникални местни съставки от Тайван“, пише в описанието на Мишлен за сладкарница Minimal.

Разположен в уличка до зеления булевард Calligraphy Greenway, с мрачната си сива и тъмно въгленова фасада, ресторантът изглежда по-скоро като скандинавска архитектурна фирма, отколкото като сладкарница. Двуетажното заведение предлага както място за вземане на храна за вкъщи, така и зона за хранене на място със седемстепенно дегустационно меню.

„Прецизните вкусове, деликатността и зрялото, умело прилагане на техниките ни впечатлиха и достигнаха по-високо ниво, което оправдава присъждането на Michelin звезда.“

Арвин Уан, основателят на ресторантът Minimal, е бил обсебен от леда още от детството си.

„Семейството ми имаше хладилник с две врати и вградено устройство за правене на лед. Ядях ледени кубчета всеки ден“, спомня си той.

Очарован от вълнуващото усещане, когато ледено кубче се удря в езика, с леката сладост на филтрирана вода, докато се топи в устата, младият Уан започва да експериментира, поставяйки различни храни във фризера.

Не след дълго той превърнал страстта си в професия. „Израснах в самотно домакинство“, казва Уан.

„След като завърших кулинарно училище, започнах да работя като готвач. Дългите работни смени в кухнята означават много работни часове. Много разсъждавах – ако продължавах по този път, нямаше да имам време за хората, които обичам, в бъдеще.“

Затова той напуснал работа в кухнята и се върнал към нещо, което му носело радост още от дете. През 2014 г. започнал работа в сладоледена фабрика.


През 2021 г. ресторант Minimal отворил врати.

Името на заведенето се отнася до броя елементи в сладоледа – от захарите до протеините, които създават неговата гладка текстура, така и към естетическия стил.

„Минималистичният дизайн може да изглежда много прост, но всъщност е изключително сложен, ако го разбереш“, казва Уан.

На първия етаж има сладоледена фабрика за храна за вкъщи, предлагаща шест причудливи вкуса, които постоянно се актуализират. Сред последните опции са biluochun (вид зелен чай) със захарна тръстика и билката Angelica morii, като Уан се надява, че допълнителните слоеве на тревисти вкусове ще компенсират намаляването на вкуса на зеления чай.

Този 20-местен ресторант на втория етаж предлага седемстепенно меню, което си играе с храната на различни температури главно под нулата. Структурата на менюто не се променя много през годината, но съставките и темите се променят в зависимост от сезоните.

Предизвикателствата при съхранението на свежестта

Създаването на тези уникални ястия и управлението на ресторант с тематика за лед изисква много планиране и експерименти. Това е много повече от просто въртене на съставки в машина за сладолед.

 

„Повечето хора не са запознати с температурите под нулата и мислят, че те са еднакви. Аз се опитвам да открия начин да разберем разликите“, казва Уан.

Той често експериментира с различни температури при създаването на ястията си и използва сложни процеси, за да постигне желаните резултати в текстурите и вкусовете.

Четете още : Michelin публикува своя първи списък с най-добрите хотели в Америка.

Юлия Кадийска