Свети Валентин по света – от Аржентина до Словения

С чаша руйно, червено вино за Трифон Зарезан или с кутия шоколадови бонбони, букет и романтична вчеря за Свети Валентин – така отбелязват повечето българи 14-ти февруари. Но в някои страни празникът се чества по-различен начин, в други – по различно време.

 

 

1. Аржентина – Седмица на сладостта

В латиноамериканската държава празникът La Semana de la Dulzura се заражда случайно. За да увеличи продажбите на шоколадовите и захарните си изделия през 1989-а Асоциацията на дистрибуторите на бонбони, лансират реклама със слогана „лакомство срещу целувка“. На аржентинците толкова много им харесала идеята, че не само създали нов обичай, но и започнали да го празнуват по цяла седмица – всяка година от 1-ви до 7-ми юли. Тогава, всеки, който подари на някого нещо сладко, получава в замяна целувка.

2. Южна Корея – всеки месец е тържество

Не се съжалявайте, ако сте планирали да отпразнувате Деня на влюбените в азиатската държава, но не сте изпуснали възможността. Корейците са разделили празника на няколко части – на 14-ти май се чества Деня на розата, на 14-ти юни – Деня на целувката, а на 14-ти декември – Деня на прегръдката. Впрочем, през април, пак на същата дата, необвързаните празнуват „черния ден“ като ядат черни нудли.

3. Словения – романс за птичките

В очарователна Словения свързват Свети Валентин с пролетта. Затова на 14-ти февруари фермерите започват да обработват нивите си. Интересно народно поверие разказва, че на този ден птичките „се сгодяват“. За да видите този феномен с очите си, трябва само да ходите боси по все още замръзналата земя.

4. Япония – размяна на подаръци

В страната на изгряващото слънце традицията е още по-специална. На 14-ти февруари всяка жена може да зарадва любимия си мъж с подарък или шоколадови бонбони. Но представителите на силния пол могат да върнат жеста само на 14-ти март, когато е „белият ден“.

5. Естония – празник на приятелството

За онези, които все още са необвързани и тъгуват, че ще са сами на Свети Валентин – Естония е подходящото място.  На 14-ти февруари се отбелязва Sõbrapäev, където всеки може да участва в размяната на подаръци, картички, цветя и лакомства  – влюбени двойки, членове на семейството или близки приятели.

6. Чехия – поезия и черешови дървета

На 1-ви май, освен Деня на труда, чехите празнуват и техния вариант на Свети Валентин. Влюбените, особено по-младите, се целуват под разцъфнали черешови дървета за добър късмет. Друга популярна традиция е събирането пред статуята на известния поет и основоположник на чешкия романтизъм – Карел Маха в знак на почит.

7. Дания – вместо рози – кокичета

За датчаните 14-ти февруари също е предвестник на пролетта. Затова е прието да си подаряват красиви, ръчно изработени валентики, придружени с кокичета, независимо дали става дума за приятели, членове на семейството или гаджета. Впрочем, през последните десетилетия, фестивалите за Свети Валентин също набират огромна популярност в скандинавската държава.