Срещу анорексията – поглед към закачлива Бразилия

Преди шест години у нас се появи официална статистика, според която 40 000 българи страдат от хранителните разстройства – анорексия или булимия, като 20% от тях умират.

 

При анорексията страшното е, че започне ли бурното разпадане на белтъците, само за два дни болният загива. Причините да се стигне до анорексията са много – но най-често те са свързани с подигравки в училище –„Лелее, какъв слон!“.  Най-лесното и разумно решение е намиране на подходящ спорт, но ако възклицанието е злобно, то може да се противодейства с една любопитна и шеговита история. Става дума за бразилската пасторка Андреса Урак, която захвърли расото, за да участва в конкурса Miss Boom Boom 2021.

Андреса Урак като пасторка.

Конкурсът за красота Miss Boom Boom

През юли в бразилския град Сао Пауло за десети пъти ще се проведе конкурсът Miss Boom Boom, в който участничките ще се състезават коя от тях е с най-атрактивни задни части. Началото на конкурса е поставено през 2011 г. от бразилския журналист и предприемач Какао Оливър. През 2019 г. състезанието става международно и в него се включват и участнички от САЩ, Канада, Австралия и Европа. Към днешна дата само бразилският модел Суси Кортеш – модел на Playboy, е печелила конкурса два пъти – и през 2015 г., и през 2019 година.

В Бразилия по традиция пищните задни части са на почит и жените, в стремежа си да постигнат националния идеал, се подлагат на пластични операции. Според правилата на конкурса подобни подобрения подлежат на санкциониране.

Андреса Урак след една от интервенциите.

През 2012 г. 25-годишният модел и телевизионна водеща Андреса Урак печели второто място в конкурса. То веднага я изстрелва до талисман на Олимпийските игри, провели се в Рио де Жанейро. Урак обаче се вманиачава на тема пластични операции – и след няколко поредни интервенции през 2014 г. е хоспитализирана в критично състояние в болницата в Порто Алегре. Оказва се, че при имплантирането на силикон в бедрата й се е получила сериозна инфекция. Урак е изписана от болницата чак след 25 дни, като младата жена, която е била между живота и смъртта, признава, че дължи оживяването си на божественото провидение.

„Сигурна съм, че именно вярата ми в Бог спаси живота ми“ – признава Урак и след като излиза от болницата, става изключително религиозна и започва да работи като пастор в протестантска църква. Издава книгата „Умрях, за да живея – моят престъпен свят на славата, наркотиците и проституцията“, която посвещава на сина си Артър, когото е родила на 18 години. Тази година обаче Урак изведнъж решава, че ще опита отново късмета си. Захвърля пасторското „расо“ и се записва да участва в конкурса Miss Boom Boom, който, както вече бе споменато, е и международен.

В него Урак ще представя родната Бразилия, като нейната снимка е на официалната страница на конкурса. Жената е „облечена“ в цветовете на националното знаме. Има подкрепата и на най-близките си хора – на 15-годишния си син и на съпруга си Тиаго Лопеш, с когото са сключили брак само преди няколко месеца. Не на последно място Урак се радва на интереса и на 2.5 милиона последователи в Instagram.

Андреса Урак.

В състезанието за титлата Miss Boom Boom 2021 ще се борят 27 момичета от цял ​​свят. Победителката, освен престижната титла и националната любов, ще получи и 50 000 бразилски реала (около 15 100 лева), договори с модни агенции, а освен това автоматично ще се превърне в знаменитост, както в Бразилия, така и в чужбина. Конкурсът се състои от два етапа – при първия чрез онлайн гласуване от 27-те участнички ще се изберат 15 финалистки. При втория – членове на жури ще решат коя да е победителката.

За своята 10-годишна история конкурсът е свързван с немалко скандали поради обвинения в корупция. През 2013 г. моделите Мари Соуса и Елиана Амарал са обвинени, че са подкупили журито, а през 2014 г. моделът Ливия Сантош е дисквалифицирана по подозрения в предлагане на подкупи. През 2013 г. пък британската журналистка Дейзи Доновън от Channel 4 обявява, че участничките в конкурса се състезават по гащи – тип „зъбен конец“. Тя определя конкурса като „вълнуващо тържество на плътта“ и признава, че се е чувствала неудобно, докато е отразявала събитието за медията си.

Но в Бразилия местните държат на конкурса си – той се свързва с утвърждаването на бразилските и латиноамериканските стандарти за красота. А те са: да можеш да задържиш чаша бразилско кафе на трите си букви.

Тази специфична физика се дължи и на хранителните навици на бразилките, които консумират много месо. В същото време известният бразилски супермодел от немски произход Жизел Бюндхен далеч не се вписва в националните стандарти за красота. Затова и кариерата й процъфтява на запад – като ангел на Victoria’s Secret и в рекламни кампании на американски, италиански и френски модни марки. Но бъдете сигурни, че и на нея понякога й се е искало да отговаря на бразилските национални стандарти. Така че – долу анорексията – хранете се здравословно и танцувайте бразилски танци.