Скучната архитектура изтощава мозъка ви, смята дизайнер

Дизайнерът Томас Хедървик вярва, че архитектурата има „хранителна стойност“ за обществото и че то отчаяно заслужава по-добро предлагане. Според него от известно време строителната индустрия е в криза, пише WIRED.

„Толкова сме свикнали със скучни сгради“, споделя човекът, който стои зад възстановения лондонски автобус „Routemaster“, проектите „Bay View“ на Google и „Little Island“ в Ню Йорк.

„Новите сгради отново и отново са твърде плоски, твърде обикновени, твърде равни, твърде лъскави, твърде монотонни, твърде анонимни, твърде сериозни… Какво стана?!“ – пита се дизайнерът и уточнява:

Макар че тези характеристики често могат да бъдат естетически подходящи сами по себе си, именно непрестанното им комбиниране в естетиката на съвременните сгради и градски пространства ги прави непреодолимо скучни.

Според Хедървик тази скука не е просто досадна – тя всъщност може да бъде вредна.

„Скуката е по-лоша от всичко“, пише дизайнерът в последната си книга „Humanize“.

„Скуката е състояние на психологическо лишение. Както тялото страда, когато е лишено от храна, така и мозъкът започва да страда, когато е лишен от сетивна информация. Скуката е гладуване на ума.“

Това не е само въпрос на гледна точка. Хедървик цитира изследванията на Колин Елард, когнитивен невролог от Университета на Ватерло, който изучава неврологичното и психологическото въздействие на застроената среда.

В своите експерименти Елард е стигнал до извода, че настроението на хората се влияе значително, когато са заобиколени от високи сгради. В един от експериментите той събира данни от преносими сензори, които проследяват реакцията на проводимост на кожата – мярка за емоционална възбуда. Когато хората минават покрай скучна сграда, казва Хедървик, „телата им буквално преминават в режим на борба или бягство. Умът им няма с какво да се свърже.“

Мозъкът жадува за сложност и очарование, твърди Хедървик, .

„Има причина, поради която, когато погледнете към гората, сложността и ритмите на природата възстановяват вниманието ви“, казва той. „Това ни е необходимо и в сградите. По-малкото не е повече.“

Лондонският автобус „Routemaster“.

„Има причина, поради която, когато погледнете към гората, сложността и ритмите на природата възстановяват вниманието ви“, казва той. „Това ни е необходимо и в сградите. По-малкото не е повече.“

Това твърдение се подкрепя от изследванията на психолозите Рейчъл и Стивън Каплан, които през 80-е години на миналия век разработват теория за възстановяване на вниманието, според която концентрацията на хората се подобрява, когато прекарват време в естествена среда.

Хедървик отбелязва като минус, че днес архитектите предпочитат да дават приоритет на вътрешните пространства на сградата, като пренебрегват външния ѝ вид.

Това е грешка. „Сградите са фонът на живота на обществото“, смята той.

„Хиляда пъти повече хора ще минат покрай една сграда, отколкото някога ще влязат в нея. Външната форма на тази сграда ще им повлияе и ще допринесе за това как се чувстват.“

В крайна сметка, за да хуманизират нашите градски пространства, архитектите трябва да мислят за хората, които ги обитават.

Проектът „Bay View“ на Google

Хедървик си спомня за дискусия между представители на елита в строителния бранш преди няколко години. Те спорели дали мнението на обществеността има значение.

„Дебатирахме цяла нощ и след това те гласуваха, че то няма значение. Беше невероятно изумително!“

За Хедървик това е ограничено мислене, без никакъв хоризонт, което той определя като „мръсната тайна на строителната индустрия“, която освен това е свързана с нейното катастрофално въздействие върху околната среда.

Само помислете например, че в САЩ всяка година се разрушават 1 милиард квадратни метра сгради. „Това е половината от Вашингтон, окръг Колумбия, който е разрушен, само за да бъде след това възстановен отново със същите скучни сгради“, дава пример Хедървик.

В Обединеното кралство се разрушават 50 000 сгради годишно, като средната възраст на търговските сгради е около 40 години.

Проектът „Little Island“ в Ню Йорк.

„Ако аз бях търговска сграда, щях да бъда убит преди 14 години“, добавя той с тъжна усмивка.

„За построяването на една кула в Лондон, която по световните стандарти не е толкова голяма, е необходим еквивалентът на 92 000 тона въглеродни емисии.“

В резултат на това изчисленията показват, че понастоящем строителната индустрия изхвърля в атмосферата пет пъти повече парникови газове, отколкото авиацията.
„Не можем да имаме сгради, които ще са тук само за 40 години. Нуждаем се от мислене за хиляди години напред“, убеден е дизайнерът.

„Светът на строителството ви учи, че формата следва функцията, по-малкото е повече, а орнаментът е престъпление. Това се набива в мозъците на строителните инженери и в крайна сметка ги промива“, заключава Хедървик, като подчертава, че емоцията е функция, която, независимо от всичко, трябва да присъства в процеса на изграждането на сградите.