Съботно-неделните предложения – заедно с хиляди възможности

Хиляди възможности – не сме ги изпуснали –

да направим нещо малко, но за някой друг..

Ще можеш ли и ти?”

 

Тези думи от песента „Заедно” на Графа, Орлин Павлов и Любо ще си припяват в събота празнуващите 9 май – Денят на Европа. На този ден преди 70 години Робер Шуман пише декларация, която дава началото на пътя към днешния Европейски съюз.

Песента е включена на пето място в специален плейлист в Spotify за празника. (https://open.spotify.com/playlist/6SFdFZOK4jJ6KJGj0gwLsN?si=wifs_SQFRv6d7LHBm1hl0g%20)

 

Но освен всички европейски институции на 9 май празнува и Христо Сарафов – обичан артист-солист на Музикалния театър. Той ще празнува 65 години, от които 40 – посветени на сцената. За да е истински празникът – ще го направи със спектакъла „Царицата на чардаша”. Там ще можем да го видим в ролята на Фери Бачи. От Националния музикален театър са подготвили и виртуална среща с Христо Сарафов, в която той ще сподели какво е артист без публика. В документалната среща с рожденика ще прозвучат откъси от негови роли, избрани от Фонда на Националния музикален театър.

Не пропускайте срещата – от 11.00 часа, на адреса на Музикалния театър във „Фейсбук”

https://www.facebook.com/national.music.theatre/

 

От 13.00 часа може да гледате „Фалстаф“ на Верди в изпълнение на Пловдивската опера. Диригент е Павел Балев, а гост-солисти Кирил Манолов и Мариана Пенчева.

https://www.facebook.com/stateoperaplovdiv/

Световната премиера на „Фалстаф“ е на 9 февруари 1893 г. на сцената на театър „Ла скала” в Милано. В България първото й изпълнение е на 10 февруари 1943 г. в Софийската опера. „Фалстаф” е сбъдната мечта на Верди да създаде комична опера.

Невероятно изглежда, че опера, изпълнена с толкова жизнерадост и младост, с толкова богато въображение, е излязла изпод перото на 80-годишния Верди. Самият той определя операта като „лирична комедия”, доколкото в нея се преплитат две драматургични линии – романтично-любовната между Нанета и Фентън и комично-ироничната около колоритния образ на благородника сър Джон Фалстаф.

Спектакълът се превърнал в грандиозно честване на 80-годишнината на композитора. Италианците възприели огромния успех на операта като национално тържество, а правителството искало да удостои Верди с титлата „маркиз” но той отклонил предложението.

 

От 14. 00 часа Биг бенда на Българското национално радио ще изпълни Balkanella под диригентството на Антони Дончев. Гост солист е румънският саксофонист Николас Симион – музикант с повече от 30 издадени албума.

youtube.com/BigBand BNR/

 

От 18.00 часа със съботно предложение се включва Симфониета Враца – с Концерт за цигулка и оркестър № 4 от Моцарт. Солист е Анне Нагл, а диригент – Малкълм Юен.

Моцарт е композирал само пет концерта за цигулка и оркестър – всички те са написани около 1775 г. в Залцбург. След концерта на Моцарт можете да чуете и „Гранд дуо концертанте” на Ботезини. Диригент е Марк Кадин, а солисти Маргарита Калчева (контрабас) и Йован Богосавлевич (цигулка).

https://www.facebook.com/VratsaSymphony/

 

Неделния ден може да го посветите на детска програма. От 11.00 часа Софийската филхармония е включила в програмата си „Петя и Вълкът“ с участието на Мая Бежанска и Иван Юруков. Диригент е Славил Димитров

https://www.facebook.com/sofiaphilharmonic/

Идеята, с която композиторът Сергей Прокофиев пише приказката през 1936 г., е да запознае най-малките слушатели на класическа музика със звука на основните музикални инструменти в симфоничния оркестър.

 

Държавната опера в Бургас също има изненада за децата – от 11.00 часа ще излъчи на страницата си във „Фейсбук” „Пинокио“ от Александър Йосифов.

https://www.facebook.com/OperaBurgas/

За любознателните – „Приключенията на Пинокио“ започва да излиза в подлистник към „Детски вестник“ на 7 юли 1881 година. Авторът й –  Карло Лоренцини, тогава на 54 години, се подписва като Карло Колоди – по името на родното място на майка си.

Лоренцини е автор на крилата фраза „Някъде, някога… Всичко е приказка, но в нея има много истини от живота!”

 

Една от големите истини за живота е постоянно ни желание да овладяваме природните стихии. Това е вълнувало и Шекспир, чиято драма „Бурята” ни предлагат да видим от Държавна опера – Варна. Спектакълът е от 16.00 часа, режисьор е Стоян Радев.

https://www.youtube.com/watch?v=bbeO_dNobE0

„Бурята“ се смята за последната пиеса на Уилям Шекспир. В нея действието се развива на отдалечен остров, където магьосникът Просперо, законният княз на Милано е заточен с дъщеря си Миранда за дванадесет години. Отговорен за това е ревнивият брат на Просперо – Антонио. Просперо обаче призовава бурята, за да накара брат си и неговия съучастник в пъклените дела крал Алонсо от Неапол да повярват, че са корабокрушенци, спасили се на самотен остров. При извънредните обстоятелства се разкрива истинската същност на Антонио, спасени са и кралската корона, и бракът на Миранда.

С „Бурята” от операта във Варна въодушевяват зрителите, че всички извънредни случки са спасителни и с тази увереност смело можем да започнем и новата седмица.