Съботно-неделните предложения – за геймъри, филателисти и бъдещи кларинетисти

На 24 октомври 1648 г. е подписан Вестфалският мирен договор, който слага край на Тридесетгодишната война – един от най-пагубните конфликти в европейската история. От гледна точка на историята на международните отношения, Трийсетгодишната война е окончателното сбогуване със Средновековието. С Вестфалския мирен договор се урежда политическата организация на Германия. Дали тази дата има някаква връзка с организираното в „Гьоте Институт“ събитие, което предлагаме на вашето внимание, не е толкова важно – важно е, че напоследък и авторите на компютърни игри черпят вдъхновение от историята, за да привлекат интереса на геймърите. За тях е и първото ни предложение:

 


1. Sofia Game Night

В съботния ден от 15.00 часа в „Гьоте Институт“ започва Sofia Game Night.

Следвайки противоепидемиологичните мерки, той ще бъде в хибриден режим между он- и офлайн, като така ще предложи двойна доза адреналин за всички в София, а и в цялата страна. Очакват ви компютърни и настолни игри, експерименти, занимания за децата. Събитията ще са с ограничен достъп и е необходимо предварително записване. За предпочитащите събитията на открито, е опцията – Happy Donkeys от село Маджаре.

 

2. Весели магаренца в парк „Боби и Кели“

През двата почивни дни от 10.00 часа до 21.30 часа в лунапарка на София „Боби и Кели“ ви очакват игри, езда, развлекателно-образователна програма, театър за деца и вкусна птица. Но гвоздеят на програмата са клепоухите магарета Албано, Гастоне и Пана Кота от Happy Donkeys от село Маджаре. Може да ги пояздите, да ги нахраните и да се снимате с тях. За любителите на животните имаме и още едно предложение.

 

3. Международна киноложка изложба

През уикенда в Международния панаир в Пловдив е финалът за световната киноложка купа. „Битката“ е за титлите A-CACIB. В рамките на състезанията ще бъдат представени качествата на различни породи кучета и методи за тяхното обучение. Ще имате възможност да видите на едно място събрани елитни представители на различни породи кучета, като и най-добрите треньори на най-добрия приятел на човека ще демонстрират пред вас уменията си. А ако занесете домашния си любимец, ще му бъде дадена оценка за породата.

 

4. Международен панаир на колекционерите в Пловдив

В Пловдив, през почивните дни, се провежда и Международният панаир на колекционерите БУЛКОЛЕКТО. Той ще протече под мотото „Колекционерството – хоби, култура, инвестиции“. Проявата е уникална за България, тъй като ще е с основен фокус развитието на филателията от хоби в дейност, която е сериозен бизнес и същевременно обогатява познанията ни с интересни факти от различни области.

На БУЛКОЛЕКТО ще има конкурси за колекционери, валидиране на пощенски марки, блокове и карти и още много атракции за публиката. А като стана дума за обогатяване на познанията, запазете неделния си предиобед за следващото ни предложение.

 

5. Приказка за кларинет в зала „България“

В неделя, от 11.30 часа, в зала „България“ Фортисимо Фамилия е подготвила поредния се образователен концерт. По време на него ще научите от солиста Михаил Живков и от актрисата Илиана Коджабашева каква е ролята на кларинета в симфоничния оркестър и какви музикални стилове може да изпълнява.

Кларинетът има огромен диапазон и лек и топъл тембър. Той е музикален инструмент от групата на дървените духови инструменти с много възможности – чували сте го в пиеси на Брамс, Моцарт и Карл Мария фон Вебер, а също така и в сонатата за кларинет и пиано на Бърнстейн. Вероятно и сте танцували под звуците му – той изпълнява по невероятен начин и неравноделните ритми, характерни за българската народна музика.

Създаден е през 1690 г. от видния майстор на музикални инструменти Йохан Денер в Нюрнберг на базата на старинен френски инструмент – шалюмо. И докато сме на музикална вълна, да завършим със събитието, което се провежда и пред двата почивни дни.

В очакване на Димитровден, който честваме на 26 октомври, през уикенда във Велико Търново се организира фестивал, с който не само ще се почете древната църковна история, но и започването на зимния сезон. Посетете древната ни столица и няма да останете разочаровани.

 

6. Фестивал на църковните песнопения „Св. Димитър“ – Велико Търново

Фестивалът на църковните песнопения „Св. Димитър“ ще се проведе в емблематичните исторически църкви „Св. Димитър”, „Св. 40 мъченици” и в Патриаршията на Царевец. В него ще участват както хорове, така и индивидуални изпълнители и дуети. Така, омиротворени от музиката, нека посрещнем големия християнски празник Димитровден.