Съботно-неделните предложения – под знака на абсолютната лудост

В седмицата, в която ни напусна най-известният в света български художник – ,Христо Явашев – Кристо, може да посветим съботната вечер на него, а и като цяло да отворим сетивата си за особената симбиоза между различните изкуства. Причината – приживе Кристо сам не можеше да определи какъв е – художник, скулптор или архитект. Той прекъсва обучението си в Художествената академия, преди да е определил в коя сфера би искал да специализира. 

 

1. Да ходиш по вода

От 20.30 часа в Дома на киното ще покажат филма „Да ходиш по вода“ на режисьора Андрей Паунов. Той е посветен на един от последните проекти на Кристо – „Плаващите кейове” от 2016 година. Това е плаваща пътека, която свързва брега на италианското селце Сулцано с островите Монте Изола и Сан Паоло в езерото Изео.

Тази пътека е дълга 3 км и е широка 16 метра, като е покрита с жълто-оранжев плат. Вълнуващото във филма е, че показва Кристо – вече прехвърлил 80 години, като енергичен и много емоционален организатор на мащабната акция по сглобяването и „обличането” на кейовете. Особеното е, че този филм разкрива и някои неприятни моменти от „кухнята” на „Плаващите кейове” – тревогата на екипа, отговарящ за сигурността на разхождащите се по „водата”, който очаква максимум 45 000 души на ден, а те не само че са средно над 20 000 повече, но има момент, в който стават близо 200 000 души дневно. Кристо далеч не се радва на феноменалния си успех, а гневно размахва ръце и повтаря „Total madness!” („Абсолютна лудост”).

За съжаление със своя непрекъснат режим на работа Кристо не е дал отговор на въпроса как да укротяваме лудостите си. А може би отговорът е тъкмо този – с работа?

 

2. Писателски обиколки

Дали така са смятали и други български творци, можем да научим от Виктор Топалов. В съботния и неделния ден той организира обиколки из центъра на София, по чиито улици са вървeли Никола Вапцаров, Пейо Яворов, Пенчо Славейков, Алеко Константинов, Цветан Радославов, Атанас Далчев, Мара Белчева, Елисавета Багряна.

Обиколките започват в 10.00 часа, 13.00 часа и 16.00 часа пред паметника на Алеко Константинов на бул. „Витоша” № 60. Разходките, придружени от увлекателна беседа, са из малките улици, заключени между бул. „Витоша”, бул. „Патриарх Евтимий” и ул. „Граф Игнатиев”. Разходката ще приключи отново на бул. „Витоша”. По време на нея разхождащите се по стъпките на творците ще научат много любопитни неща за живота им, ще видят сгради и паметници, които пазят спомена за тях и духа на стара София.

Обиколката, която продължава близо два часа, е с билети. В нея могат да се включат до 10 души, ето защо е необходимо предварително записване на сайта: https://urboapp.com/bg/e2795-the-poets-district.

 

3. Роялни следобеди

На онези от вас, които предпочитат съзерцанието пред писателските обиколки, препоръчваме „Роялни следобеди” в Националната галерия. В съботния и неделен ден може да чуете известния с многостранните си таланти Иво Димчев, който ще свири свои песни на рояла в Балната зала на Двореца. Ще предложи особено съчетание между Дворец, глас, картини и песни… Иво Димчев е известен с авторските си спектакли в сферата на съвременния танц и пърформанс. През 2016 г. печели наградата „Икар“ в категорията „Съвременен танц и пърформанс“ за „Опервил“ и „Фейсбук театър“. С писане на песни и концертна дейност се занимава от 2011 г., като през 2017 г. издава авторския си албум Sculptures. След „Роялни следобеди” също планира да издаде акустичен албум със записи от тях. Проектът е в сътрудничество между MOZEI, Националната галерия и Българското национално радио.

 

4. В града на куклите

За децата тази събота и неделя има специално предложение – в Столичния куклен театър от 12.00 часа и от 17.00 часа могат да намерят отговор на въпроса „Кой има магарешки уши?” В представлението участват Ваня Камянска, Венцислава Асенова, Мая Бежанска, Румен Угрински, Цветелин Павлов. Режисьор е Кирякос Аргиропулос, сценограф Стефка Кювлиева, музиката е дело на Владимир Джамбазов, а текстът на песните е писан от Николай Андреков. Предупреждаваме, че това не е прочутата история на малкия Мук, чиито врагове се „снабдяват” с магарешки уши. В нея става дума за симпатичните Ани, Фани, Иво и Наско. В Града на куклите, изпълнен с шарени къщи, симпатични кучета, мърморещи съседи и весели деца, те ще ви разкажат и своята история. За спукан любим балон и отмъщение.

 

5. Празник на розата

Но забравете за всяко желание за отмъщение – а ако имате проблем с овладяването му, знайте, че всяко чувство за мъст може да се овладее с ароматерапия. Не вярвате ли? Само затворете очи и си представете как плувате сред море от розови листенца. Тази година Празникът на розата в Казанлък няма да се отложи, а ще се проведе онлайн. За 117-и път ще имате възможност да се насладите на красотата на маслодайната роза, чието ухание привлича хиляди, ако не и милиони.

Тази година за първи път Царица Роза – 52-рата подред – се избра не на живо, а с интернет гласуване. В конкурса участваха 24 казанлъшки красавици, като спечели абитуриентката Мария Петрова с 3 577 потвърдени гласа.

Кметът на града Галина Стоянова повдигна духа на казанлъчани, като обяви, че за празника всяко домакинство ще получи знаме. За тази цел кметицата уверява съгражданите си, че са ушити 30 000 знамена.

Ще се състои и друго атрактивно събитие – розобер, но този път при сериозни мерки за дистанция и сигурност. Снимки ще могат да бъдат правени в полетата на Института по розата.

За първи път Празникът на розата ще се проведе и като събитие на Чудомир. Тази година честваме 130 години от рождението му, но поради противоепидемиологичните мерки празниците, планирани за март, се отложиха. А да си припомняме Чудомир е важно – не само заради таланта му на хуморист и карикатурист, а и заради откритието му, че „Най-празният от нашите дни е оня, в който не сме се смели нито веднъж“. Така че вслушайте се в съвета му и наситете бъдещата седмица с много плътност от шеги и закачки.