Съботно-неделните предложения – по пътя на Българското опълчение и идея за специална шапка

Патриотично настроените празнуват Трети март три дни и три нощи. Не вярвате ли? В Националния Военноисторически музей са наясно с това и за празнуващите отварят врати с вход свободен през целия уикенд.

„Достойни за свобода“ в Националния Военноисторически музей

През уикенда може да разгледате изложбата „Достойни за свобода“, посветена на хилядите българи, взели участие в Руско-турската война и извоювали свободата на България.

Ще имате възможността да преминете по пътя на Българското опълчение, да се срещнете с известни и не толкова познати герои, дали своя дан за свободата на България. Ще научите повече за десетките опълченци, участвали в боевете при Стара Загора, Шипка и Шейново.

Ще разберете как доброволци са участвали във войната в специални чети, оказвайки медицинска помощ или помагайки при преводаческата дейност.

Ще видите единственото оцеляло знаме на българска доброволческа чета във войната, оръжията на Ильо Марков, Панайот Хитов, Христо Иванов – Големия и Симо Соколов. Ще научите как те са прикривали фланговете на руската армия с военни и разузнавателни акции на широк фронт.

Сред любопитните експонати, които ще може да разгледате, са револвер и джобен часовник на поп Петър Драганов – свещеника, осветил Самарското знаме; сабя, пушка, архив и отличия на главния лекар на Българското опълчение д-р Константин Бонев; сабя – награда от ген. Гурко за хаджи Стою Михов, който е бил преводач в щаба на руския военачалник.

В изложбата са включени и реликви, свързани с българите, които впоследствие стават едни от най-изявените военачалници като патриарха на Българската армия Данаил Николаев, който е ранен в Руско-турската война, бъдещите генерали Иван Сарафов и Никола Генев.

 

Не пропускайте да видите сред експонатите и символичния ключ на един от най-разпознаваемите символи на свободата – паметника на връх Шипка, поднесен на цар Борис III при откриването на монумента. Забележителни са и картините от Руско-турската война, както и портрети на опълченци, създадени 50 години след войната от Стефан Ковачев.

Колекция карти на Народната библиотека по случай рождения ден на Герардус Меркатор

В съботния ден, на 5-и март, отбелязваме 510 години от рождението на фламандския картограф Герардус Меркатор. Той е известен с картата, която е изработил и нарекъл „Проекция на Меркатор“.

За годишнината от рождението му в Народната библиотека представят на читателите малка част от колекцията си на отдел „Картографски и графични издания“. Тя ще бъде подредена в Западното фоайе на Библиотеката. От нея ще може да научите любопитна информация за историята, географията и етнографията на страната ни, на Европа и на други континенти.

Сирни Заговезни в Регионалния исторически музей в Ямбол

Отново в събота, но този път в Ямбол, от 17.30 часа, в зелените площи до Етнографския комплекс ще бъде разпален огън и ще бъдат хвърляни стрели за здраве. Регионалният исторически музей в Ямбол организира възстановка на народния обичай на Сирни Заговезни с участието на артистични самодейци от Народно читалище „Зора-1945“.

Събитието се осъществява в навечерието на православния християнски празник, който почитаме в неделя – 6-и март. На възстановката ще присъства и ямболската кукерска група с ръководител Елиян Кисьов. Традиционно за празника ще бъде раздавана халва.

За да не ви накривят шапката…

Като стана дума за Сирни Заговезни, не можем да не споменем, че именно на този празник по-младите искат прошка от по-старите. Но ако на този ден продължавате да се чувствате обидени от някого, то посетете изложбата „Шапката – някога и сега“ в Регионалния исторически музей в София.

Там ще видите толкова много различни шапки, че със сигурност ще може да взаимствате някакъв модел, неподлежащ на изкривяване, и да си го поръчате. Така, колкото и да иска някой да ви засегне, никой няма да може „да ви накриви шапката“.

„Шапката – някога и сега“ представя софийския моден „арсенал“ от шапки още от края на XIX век, продължава през превратния ХХ век и отвежда посетителя до тенденциите в настоящето. Съвременните шапки са дело на дизайнера Ирина Сардарева. Паралелно с авторските си проекти, тя реставрира шапките от колекцията на Музея. Мъжките модели са дело на Георги Сардарев.

В рамките на изложбата ще може да научите как различните модели шапки отразяват през годините събитията в политическия, обществения и културния живот на София. Този ключов аксесоар е белег на принадлежност, възгледи, финансови възможности. Специално внимание е обърнато на обстоятелството кои шапки са създадени в столични модни ателиета и кои са внос от чужбина.

Идея за подарък за мама в „Кондабайда“

Сред толкова много елегантни и екстравагантни шапки, вероятно ще се досетите, че следващата седмица е празникът 8-и март. Добра идея би било да се помисли за подарък за майка ви, за съпругата ви, за някоя приятелка.

В „Кондабайда“, (намират се на бул. Цар Борис III 238), канят на 6 март – неделя – от 10.30 часа до 14.00 часа, татковци и деца, за да подготвят заедно подарък за мама. В „Кондабайда“ всяка седмица предлагат развлекателна програма, която включва посещение при животните им, работилница за изкуства или занаяти, концерти и куклени театри.

Екипът зад „Кондабайда“ е обединен от идеята за възраждане на връзката човек-природа. Неговите членове вярват, че светът има по-добро бъдеще, ако се даде възможност на децата да развиват естествените си инстинкти в хармония с природата и изкуството. За да проверите доколко са прави, направете експеримент – направете подарък за мама и нека реакцията й говори сама за себе си.