Съботно-неделните предложения: Много музика и теснолинейка из Родопите

На 7 август отбелязваме 100 години от рождението на известния френски фламенко китарист Манитас де Плата.

Той става известен с изпълненията си на китара на ежегодните цигански събори в Сент Мари дьо ла Мер.

Манитас де Плата.

Дълго време отказва други публични изяви, докато не минат десет години от смъртта на неговия вдъхновител – Джанго Райнхарт, който е смятан за един от най-големите европейски джаз китаристи. Райнхарт е известен с това, че макар и да изгарят няколко от пръстите му при пожар и да се парализират, той продължава да свири на китара, измисляйки нова техника. Тя се нарича „гореща“ джаз китара и при нея се използва само показалеца и средния пръст на лявата ръка. Вдъхновени от силата на таланта и характера на Манитас де Плата и Джанго Райнхарт, ви предлагаме този уикенд да се потопите в много музика и в красивата природа на Родопите.

„Пепеляшка“ в изпълнение на „Бон-Бон“

Малките звезди от „Бон-Бон“.

В събота, 7 август, от 20.00 часа, в Южния парк, зад музея „Земята и хората“, ще имате възможност да видите и чуете мюзикъла „Пепеляшка“ в изпълнение на детска формация „Бон-Бон“. Сценарист е Цветомира Цонева, а режисьор – носителката на множество международни награди Бисерка Колевска. В „Пепеляшка“ участват над 50 „бонбончета“ от различни възрасти. Музиката е дело на композиторката Борислава Танева, аранжиментът е на Румен Бояджиев-син. Децата ще пеят под съпровода на Classic Art String Quartet, на виолончелистката Зара Кушева и на Сара Чакърова, която ще е на ударните.

Sea of Black festival в летния театър на Бургас

Любителите на метъл музиката ги очаква деветото поред издание на Sea of Black festival – на 7-ми август, от 16.00 часа, в летния театър на град Бургас. На сцената ще забият групи като Attaxic, Bad cast, Nightmare, Magnetic, Deception, Memorain.

По най-колоритната теснолинейка – от гара Септември до гара Аврамово


За 95-ата годишнина от потеглянето на първия влак по теснопътната жп линия Септември-Добринище БДЖ и Гражданско сдружение „За теснолинейката” организират колоритно пътуване. Очаква ви час и половина престой на най-високата гара на Балканския полуостров. Композицията е изключително атрактивна, защото е в състав стандартни пътнически вагони и товарни вагони, теглени от дизелов локомотив. Точно такива смесени композиции са пътували някога, в началото на века. Към състава на влака ще бъде включен и вагон бистро.

Пътуването започва от гара „Септември“ в 10.45 часа. Предвидени са спирания на гара „Цепина“ за разглеждане на Дом-музея на теснолинейката, на гара „Велинград“ и гара „Цветино“, която е една от най-колоритните по маршрута. Фотопауза очаквайте в дивата местност край спирка „Света Петка“, където в миналото парните локомотиви са били зареждани с вода.

На гара „Аврамово“ пътуващите ще имат възможност за час и половина да се разходят из красивите Родопи. Изненада ще е новата планинска спирка „Стоян Митов“, която е открита в чест на 100-годишнината от приемането на Закона за построяване на теснолинейката. Преживяването е уникално и си струва цената от 45.00 лева за двупосочния билет. Децата до 7-годишна възраст ще пътуват безплатно.

„Трубадур“ в тракийското светилище „Бегликташ“

Тракийското светилище „Бегликташ“.

Отново в събота, на сцената на Тракийското светилище „Бегликташ“ в Приморско, от 20.30 часа ви очаква „Трубадур“ на Държавната опера – Бургас. Композиторът Джузепе Верди я създава по идея на дебютанта – младият испански драматург Антонио Гарсия Гутиерес. За либретист Верди е избрал Салваторе Камарано, който традиционно залага на богатите идеи и силните усещания.

В драмата на Гутиерес общ фон са историческите събития (първите въстания на испанските градове в началото на XV век) и на тях се развива сложната и много заплетена интрига. В нея най-колоритният образ е на циганката Азучена, откраднала детето на граф ди Луна, за да отмъсти за смъртта на своята майка.

Откъси от „Трубадур“ са изпълнени в България още при първия опит за създаване на оперен театър у нас – през 1891 г., но изцяло творбата на Верди е поставена през 1914 г. от Оперната дружба под диригентството на Тодор Хаджиев и режисурата на Константин Иванович Михайлов-Стоян.

В съботната вечер „Трубадур“ ще бъде дирижиран от Иван Кожухаров, режисьор е Александър Текелиев, диригент на хора – Невена Михайлова, сценографията и костюмите са дело на Иван Савов.

„Раймонда“ в Морската градина във Варна

Отново в събота, на 7 август, от 21.00 часа, на сцената на летния театър в Морската градина във Варна ще може да се насладите на балета на Александър Глазунов „Раймонда“.

Той е копродукция на Държавната опера – Варна и на Националната опера и балет на Република Северна Македония. Режисьор е Деян Прошев, завършил Националната музикална академия „Панчо Владигеров“ в София. Диригент е Бисера Чадловска, хореограф – Олга Панго.

Либретото на „Раймонда“ е изградено върху провансалска легенда, в която графиня Де Дорис очаква годеника си – рицарьт Жан Дьо Бриен да се върне от кръстоноските походи, но междувременно се влюбва в сарацинския рицар Абдерахман.

В ролята на Раймонда ще се превъплъти примабалерината от Скопие Мария Кичевска, в ролите на Жан Дьо Бриен ще видим Франциско Руиз от Варненската балетна трупа, а неговият колега Павел Кирчев ще представи своята интерпретация на Абдерахман.

„Аида“ на откритата сцена пред Белоградчишките скали

В неделя, 8 август, не пропускайте операта „Аида“ на откритата сцена пред Белоградчишките скали. От Софийската опера и балет ви предлагат това пиршество за сетивата по случай 150 години от първата премиера на операта в Кайро през 1871 година.

В образа на Аида ще видите Габриела Георгиева, на Радамес – Мартин Илиев. Диригент е Жорж Димитров, а сценичната адаптация по оригиналната режисура на Уго де Ана е на Вера Белева. Художественото осветление е дело на Самуил Шомов, а диригент на хора е Виолета Димитрова.

Сюжетът се върти около основната дилема: Кое е по-силно – любовта или верността. Аида е етиопска принцеса, поробена в Египет и безнадеждно влюбена в своя завоевател Радамес. Тя е изправена пред избор – дали да се отдаде изцяло на любовните си чувства или да извърши предателство спрямо Радамес, като по този начин защити родината си.

Историята не е изцяло измислица – тя е разчетена на древен папирус. Твърди се, че Верди пише операта по покана на Исмаил паша, кедифа на Египет, който искал тя да е готова за две откривания – на Суецкия канал и на операта в Кайро, построена от италиански архитекти година по-рано.

Верди започва композирането на операта в средата на 1870 г., като тя е готова още през декември. В процеса на подготовката за премиерата й са създадени нов модел тромпети, известни по късно като „Аида-тромпети” в А и В.