Съботно-неделните предложения: Много аху, иху преди полунощ в музеите

На 3 юли 1890 г. Айдахо става 43-тият щат на Съединените щати. Както пее рап изпълнителят 100 кила: „Идвам от Айдахо, да правим ихо – ахо“. И съботно-неделните ни предложения минават под знака на забавленията, като веднага бързаме да уточним – правилно е да се казва „аху, иху“.

Европейска „Нощ на музеите“

Тази събота (3 юли) ще се проведе седемнадесетото издание на Европейската нощ на музеите – една инициатива на френското Министерство на културата, която се провежда от 2005 г. насам и в която българските музеи и галерии се включват още при първото издание. Тази година в страната – в 21 области общо 42 музея, художествени галерии и техните филиали ще са с вход свободен до към 23.00 часа. В инициативата участват държавни и общински музеи и художествени галерии.

Идеята на инициативата е да се достигне до голям кръг от хора и то приоритетно до младата аудитория, която именно вечер е с отворени сетива за културни и артистични прояви.

Нашето предложение е да разгледате Националния военноисторически музей (НВИМ).

Тази година той ще отбележи 105 години от създаването си. На 3 юли очаквайте представителните духови оркестри на Сухопътните войски и Националната гвардейски част. В късните часове на деня огненото шоу на клуб „Дивинитас“ ще разпръсне тъмнината.

Освен това е помислено и за любителите на българското кино – те ще имат възможност да гледат четири български филма от 20-те и 40-те години на миналия век, представени от Българската национална филмотека в тазгодишния Сезон на класическия филм. Прожекциите ще бъдат съпроводени с музика на живо. На цигулка ще свири Бояна Желязкова-Зарева, а на пиано – Ясен Обретенов.

„Роден под щастлива звезда“ на стълбите пред Столична библиотека

„Роден под щастлива звезда“ е куклен музикален спектакъл, който ще може да гледате на 3 юли от 11.00 часа на стълбите пред Столичната библиотека на пл. „Славейков”.Представлението има амбицията да даде отговор на въпросите: Колко силно може да бъде приятелството? Как да следваме порива на сърцето? Отговор на тези сложни въпроси дават трима чудати приключенци. Те поемат на вълнуващо пътешествие, за да изследват непознати земи със странни и весели същества.

Кукленият музикален спектакъл е по текстове на финландската писателка Туве Янсон и е първият от трилогията „Приключения с кораб”. Авторската драматизация и режисура са на актрисата Маргарита Петрова. Героите и техният вълшебен свят са създадени от сценографа Здравка Кантарева. Песните и музиката са дело на Милена Великова и Сиана Атанасова.

След представлението децата ще имат възможност да участват в творчески ателиета – ще могат да направят своя 3D картичка с мотив от спектакъла със съдействието на сценографа Здравка Кантарева. Авторът на музиката Милена Великова, която е и преподавател по пиано в Сдружение за изкуство и култура „Мюзик Плей“, ще запознае децата със света на музиката.

„Детският хор на България“ в НДК

Хор „Бодра смяна“.

Отново в събота, но този път от 19.00 часа, в НДК, децата могат да продължат пътешествието сив света на музиката. Те могат да чуят Детският хор на България или над 400 пеещи деца.

В концерта ще участват хор „Бодра песен“ – Шумен, с диригент Деница Узунова; хор „Бодра смяна“ – Софияс диригент Александър Кочков; хор „Детска китка“ – Пловдив с диригент Яна Делирадева и главен художествен ръководител Златина Делирадева; детският филхармоничен хор при Софийската филхармония –  с диригент Славил Димитров; хор „Дунавски вълни“ – Русе, с диригент Весела Тодорова; младежката хорова капела при Националното музикално училище „Л. Пипков“ – София с диригент Славил Димитров; вокална група „Морски песъчинки“ – Бургас с диригент Милена Добрева; хор „Орфей“ – Хасково с диригент Елена Шопова; хор „Свети Георги Победоносец“ – Русе с диригент Мина Влайкова и хорова школа – Свиленград с диригент Кирил Търпов.

Освен че всеки хор е подготвил самостоятелна програма, заедно всички хорове ще изпеят 10 песни, както и двата химна – на Кирил и Методий, и на Република България. Оркестърът, който ще бъде домакин на събитието, ще бъде Младежката филхармония „София“ при Националното музикално училище „Любомир Пипков“ – София. Той ще свири под диригентската палка на Славил Димитров.

Специални гости на концерта ще бъдат Еделина Кънева, Орлин Горанов, Мила Михова и Михаил Михайлов.

Национален фестивал „Детска мелодия на годината“ в Каварна

През двата почивни дни Каварна ще е на ръба на емоционалното изригване. Там  ще се проведе националният фестивал „Детска мелодия на годината“. Той ще посрещне лятото с два големи концертни спектакъла на морския бряг.

В събота,на централния площад на Каварна, ще се състои концерт „Гласовете на детската мелодия“ с изпълнения на певците от „Детска мелодия, 2020“. Входът ще е свободен. В неделя ще се проведе гала-концертът и церемонията по награждаване на песните от Третото издание на Националния фестивал „Детска мелодия на годината“.Събитието ще бъде без публика, но в близките дни ще бъде излъчено по Българската национална телевизия.

Специален гост на гала концерта ще бъде представителят ни на Международния конкурс „Евровизия, 2021“- Виктория Георгиева.