Съботно-неделните предложения – Електра, „Варненско лято“ онлайн и европейска нощ на учените

Този уикенд е по-специален заради въведените от петък (27 ноември) допълнителни противоепидемиологични мерки в страната. До 21 декември ще бъдат преустановени редица културни прояви. Театрите (куклени, драматични, оперни, музикални) обаче ще могат да продължат да изнасят спектакли при заетост на местата до 30% от общия им капацитет, спазване на дистанция от най-малко 1.5 м и задължително поставяне на защитни маски.

 

Операта „Електра“ за първи път в България

Първият ни оперен театър, който тази година празнува 130 години, и в момента е в юбилеен сезон, ще продължи с празничната си програма, спазвайки всички противоепидемиологични мерки. В неделя, от 19.00 часа, в Софийската опера и балет ще може да гледате премиерния  спектакъл операта от Рихард Щраус – „Електра“. Това е известната старогръцка трагедия от Еврипид, в която дъщерята (Електра) отмъщава на майка си (Клитемнестра) за убития баща (Агамемнон). Клитемнестра убива Агамемнон с любовника си – Егист, като целта е не само да му вземат властта, а и да му отмъстят, че е жертвал общата им дъщеря с Клитемнестра –   Ифигения. Тя е принесена в жертва от баща си, за да може да омилостиви богинята на лова Артемида. Операта на Щраус се представя в България за първи път, защото вокалният стил на Рихард Щраус е нетипичен, а партитурата се отличава с високи оркестрови трудности. Диригент на спектакъла е маестро Евън-Алексис Крист, сценограф – Свен Йонке, а режисьор – Пламен Карталов.

В главните роли ще видим Лилия Кехайова и Диана Гуглина като Електра, Гергана Русекова, Мариана Цветкова и Йорданка Милкова – като Клитемнестра, Даниел Острецов и Емил Павлов като Егист.

 

Шест бранденбургски концерта

Тази година Международният театрален фестивал „Варненско лято“ има дигитално издание в есенния сезон. За това в събота (28 ноември, от 19.00 часа) и от дивана в хола си, ще може да гледате танцовото представление „Шест бранденбургски концерта“в изпълнение на белгийския  B’Rock Orchestra.  Хореографията е дело на Анне Тереза Де Кеерсмакер, която е сред най-важните фигури в съвременния танц от последните 40 години. Успява да наложи минималистичния си и чувствен стил, благодарение на проникновеното ѝ хореографско тълкуване на музиката на Бах. Кеерсмакер се спира специално на „Бранденбургските концерти“ на Бах, защото в тях композиторът използва инструментите на бароковия оркестър по неочакван и дързък начин.

Спектакълът „Шест бранденбургски концерта“ е обявен от немскоезичното списание „Танц“ за представление на 2019 година и е отличен с престижната немска театрална награда „Фауст“.

Ако пропуснете спектакъла в събота, ще имате възможност да го гледате в следващите дни – до вторник (1 декември).

 

Натан Мъдрецът

В рамките на Международния театрален фестивал „Варненско лято“ не пропускайте в неделя спектакъла на берлинския театър „Дойчес театър“ – „Натан Мъдрецът“. Отново онлайн, от 19.00 часа, ще може да видите известната пиеса на големия немски класик Лесинг. Сюжетът накратко – евреинът Натан се завръща от работно пътуване в завладения от мюсюлмани Йерусалим. Домът му е изгорен до основи, а дъщеря му Реха е спасена от милостив рицар-тамплиер, който постепенно започва да се влюбва в нея. Борейки се с чувствата си заради нейния еврейски произход, тамплиерът попада на християнката Дая, която живее в къщата на Натан и му разкрива, че Реха е осиновено християнско сираче. Според действащите закони в Йерусалим обаче, ако това се разкрие, Натан може да бъде отведен на кладата.

Режисьор е Андреас Кригенбург, наричан „магьосникът на театралните картини“. Той е сред водещите режисьори в немскоезичния театър от началото на 90-е години до днес. Бил е режисьор в берлинските театри „Фолксбюне“, „Дойчес театър“, в хамбургския театър „Талия“, в „Мюнхнер Камершпиле“, както и в „Бургтеатър“ във Виена.

„Натан мъдрецът“ е със субтитри на български и ще е достъпен за 72 часа от 19.00 часа на 29 ноември до 19.00 часа на 2 декември, без географски ограничения.

 

„Европейска нощ на учените“ 2020

В европейската нощ на учените, която тази година ще се проведе онлайн и ще продължи и в двата дни от уикенда, очаквайте интересни демонстрации и експерименти от различни научни области, викторини, лекции, дискусии, изложения, научно кино, представяне на изследователски разработки, конкурси за рисунка, снимка, презентация, видеоклип и есе. В програмата ще участват образователни институции от 25 населени места в страната. Подробности за всички събития може да намерите в социалната мрежа на адрес: https://www.facebook.com/ResearchersBG.

 

Виртуално ателие за кукли                                   

Институтът за етнология и фолклористика с Етнографски музей при БАН ще представи по време на европейската нощ на учените виртуално ателие за изработка на кукли. То ще се излъчва съвместно с екип на „СедянкаТа” и ще е подходящо за деца между 7-15-годишна възраст.

Може да го намерите на адрес: https://www.facebook.com/iefem и на страницата на Националния етнографски музей: https://www.facebook.com/NationalEthnographicMuseum.

 

Каква е разликата между вируси и бактерии

Съвсем тематично в европейската нощ на учените ще може да научите каква е разликата между вирусите и бактериите. От профила на MediaBricks.bg във „Фейсбук“ на адрес – https://www.facebook.com/MediaBricks.bg може да обогатите познанията си  за най-интересните обекти, които можем да наблюдаваме на нощното небе, както и как разкриваме тайни от живота на динозаврите преди 83 млн. години чрез намерените фосили в България. Така, след като научим много нови и любопитни неща благодарение на виртуалната европейска нощ на учените, после, ще имаме цял списък от задачи какво да видим в реален режим.