Ръкопис на Айнщайн бе продаден за рекордните 11.7 млн. евро

Ръкопис на Алберт Айнщайн с изчисления, на база на които е стигнал до създаването на Общата теория на относителността, бе продаден на търг в Париж за 11.7 млн. евро. Това е рекордна сума за научен ръкопис. Купувачът е неизвестен.

Ръкописът е обемен – общо 54 страници с изчисления, като половината от тях са написани от Айнщайн, а останалите – от неговия приятел и колега – швейцарският инженер и физик Микеле Бесо. Тези изчисления най-вероятно са правени в периода 1913–1914 година. Известно е, че Алберт Айнщайн е работил върху Общата теория на относителността от 1907 до 1915 г., когато е публикуван и първият труд на учения, посветен на нея.

Айнщайн в домашна обстановка.

Аукционната къща Christie’s, организатор на търга, бе обявила като начална цена на ръкописа сумата между 2 и 3 милиона евро. Ето защо дадените за него над 11 млн. евро изненадаха мнозина, но според експерти подобни ръкописи на Айнщайн се намират много рядко. Ето защо продаденият документ е изключително ценен.

Алберт Айнщайн.

„Айнщайн е пазил много малко бележки, така че самият факт, че подобен ръкопис е оцелял и е достигнал до нас, е много необикновен“ – коментира Винсен Балоа, експерт на Christie’s.

Микеле Бесо.

Освен този ръкопис има само още един запазен работен документ, в който Айнщайн е правил изчисления за общата теория на относителността. Той е запазен от втория ѝ автор – Микеле Бесо и също бе продаден на търг.