Радомирската църква, която сбъдва желания

Отдавна е всеизвестно, че на света има много християнски храмове, за които се говори, че сбъдват желания. Такава се оказва и една малка черква в община Радомир, датираща от годините на европейския Зрял и Късен Ренесанс.

 

Въпросната православна църква е посветена на Свети Николай и се намира в село Долни Раковец, община Радомир, област Перник, на около 60 км югозападно от София. От известно време се говори, че в православния храм, всяко желание, което е написано на листче хартия, се сбъдва.

Изглед към село Долни Раковец от птичи поглед.

Почти не се знае кога и как точно е построена църквата „Свети Николай“, но се предполага, че е издигната в периода ХV- ХVI в.: „Знае се, че е строена по време на робството, когато е важало изискването църквите да не са по-високи от височината на турчин с фес, качен на кон. Затова и тази черква е с четири стъпала, вкопани в почвата.“ – разказва Дафинка Станоева, която се грижи за храма.

Чудотворната черква „Свети Николай“ в Долни Раковец.

От църквата са съхранени 500-годишен олтар и икона, посветена на Света Богородица с Младенеца, понастоящем съхранявана в Регионалния исторически музей на Перник. Сградата се поддържа и ремонтира чрез дарителски кампании.

Олтарът на църквата.

По думите на Дафинка, в последните години все повече християни се връщат на чудотворното място и споделят, че желанията им наистина са се сбъднали. Ето защо можете преспокойно да включите храма от село Долни Раковец в списъка си за места, които заслужават да бъдат посетени.