Предложения за уикенда: Само за романтици, които не се смятат за камилчета

„Ако някой те обича истински, това ти дава сила. Ако ти обичаш някого от дъното на душата си,  това ти дава кураж.“ Препоръчваме ви да посветите съботния или неделния ден на най-голямото сватбеното изложение в България, следвайки думите на Лао Дзъ.

 

То е не само за сгодени и безумно влюбени, но и за всички, занимаващи се професионално с подготовката и организирането на сватбени тържества.

По време на двудневното изложение в „София Хотел Балкан“ посетителите ще имат възможност да се срещнат с най-добрите в сферата на сватбените услуги и да се запознаят с най-новите тенденции в сватбената мода.

По време на изложението фирмите изложители ще предложат големи отстъпки на бъдещите младоженци. За посетителите е предвидено и участие в томбола с много награди.

Ако пък вече сте празнували и розова (10 години ), и кристална (15 години), и порцеланова (20 години), и сребърна (25 години) сватба, тогава вероятно може да се възползвате от второто ни предложение.

Насочете се на 12 километра от живописните Крушунски водопади (около Ловеч). Там е село Йоглав.

В центъра на селото в неделя може да станете свидетел на обичая „Камила 2020“. По същество този обичай не бива да го асоциирате с приказката за „излъганото камилче“. Напротив – изпълнява се за здраве и берекет и е специално за всички ценители на автентичния фолклор.

Смята се за мъжка маскарадна игра. Сюжетът на тази театрална постановка е следният – „хиляда” войници, баба, дядо, доктор, циганка, писар, свещеник и музиканти идват с една „камила” от далечната държава „Арабастан”, за да играят за здраве и берекет, за много деца и богатства във всеки дом. Главна обредна фигура е „камилата”, която е изработена от селските ергени от дърво и чул. Окичена е с хлопки, а на гърба й е закрепена кукла от летви и кратуна, наречена „Германчо”.

Накрая на празника всички се събират с песни и танци на площада на селото. Организатор на „Камила 2020“ е настоятелството на Народно читалище „Пробуда 1926 г.“ в  Йоглав.