По време на пандемията американците са похарчили милиони за астрология

През неспокойната 2020-а хората се обръщаха по-често към астролози – американски предприемачи твърдят, че индустрията за 2.2 млрд. долара процъфтява. За какво най-често питат хората и какво ни обещават звездите, разказва Business Insider.

 

Да започнем с добрите новини 

„2021 г. ще бъде много по-добра“, казва 23-годишната Джейд Сайкс. Тя е само един от астролозите, които са станали свидетели на подема на своя бизнес през 2020-а. Сайкс е и личен астролог на певците SZA и Keйлани.

Разговорите на изданието с петима астролози показват, че някои от тях са оптимисти за 2021 г. – по думите им почти всичко ще бъде по-добре в сравнение с 2020 година. Затова пък са единодушни, че 2020-а е била добра за астрологичния бизнес.

През годината, която няма аналози в икономически и космически план, астрологията се превърна в една от индустриите, които постигнаха значителен успех. В условията на несигурност около глобалната пандемия и разпадащата се икономика, не е за чудене, че американците търсеха и продължават да търсят повече яснота.

 

Астролозите усещат резултатите

Сайкс отбелязва нарастване на търсенето на нейните услуги (тя отговаря на въпроси на клиенти). Нейният Patreon, за който взима от клиентите си по 9.98 долара на месец, е станал популярен сред 3 820 последователи и над 100 000 последователи в каналите й в социалните медии. Скоро тя планира да предложи шестчасови сесии за разчитане на натални карти срещу 998 долара.

Астрологичният ветеран Самюел Рейнолдс, който практикува от над 30 години, казва, че обикновено има пет до шест ученици в своя виртуален астрологичен клас за начинаещи. Този път учениците му били 30 и за пръв път му се наложило да наеме помощник-учител. Рейнолдс твърди, че обикновено графикът му е разписан за  около две седмици напред. Но към средата на този декември вече всичко е резервирано до март 2021 година.

Рос Кларк, главен изпълнителен директор на популярното астрологично приложение Sanctuary, заявява пред Business Insider, че през 2020-а броят на платените приложения е показал „реален растеж“. При това не става дума само за нови потребители, процентът на задържане на клиентите също е висок.

Астрологът, писател и педагог Кира Табърн превръща астрологията в своя постоянна работа в началото на март. Неотдавна тя отчете 20 000 последователи в Instagram, за сравнение през юни те са били пет хиляди. Табърн казва, че през тази година е имала около 400 сеанса.

Легендарният астролог Сюзън Милър твърди пред Business Insider, че нейният бизнес е останал стабилен тази година. Обяснява това с факта, че вече е „голяма“, а многомилионната й публика продължава да е с нея. „Всичко е стабилно. И слава Богу. Имам хора, на които трябва да им се плаща“, казва Милър. През лятото, когато стартира приложението й, тя коментира, че е твърде рано да се каже доколко успешна е идеята, но „изглежда нещата вървят чудесно“.

Други астролози също предлагат нови продукти: известният астролог Чани Никълъс обяви, че слага началото на собствено приложение. Табърн също е създала своя собствена платена общност.

 

Астрологията е във възход

Разбира се астрологията не е бизнес, създаден през 2020 година. Индустрията вече процъфтяваше, подхранвана от объркването и пандемията, които промениха условията на живот през тази година.

Както съобщава Барбара Смит от Business Insider, приходите от астрологични приложения са се увеличили до близо 40 млн. долара през 2019 г. – 64-процентно увеличение, според SensorTower. Според IBISWorld от 2016-а до 2019-а, търсенето на „мистични услуги“ е нараснало с 1.4 на сто. Като цяло индустрията струва 2.2 млрд. долара.

От 15 до 21 март броят на запитванията „астрология коронавирус“ в Google Trends рязко се е повишил; запитването „астрология” е било на високо ниво през цялата година и продължава да расте през последния й месец.

Никълъс, която се занимава с астрологията от 20 години и е работила на пълен работен ден през последните седем, казва, че наблюдава „устойчив ръст” на своя бизнес.

По думите й през тази година е била свидетел на повишен интерес към семинари и обща астрологична информация. „Съвсем естествено е, че поради условията, в които се намираме, хората са станали малко по-отворени или любопитни за това, което другите хора имат да кажат по темата защо сме там, където сме“, казва тя.

 

Какво искат да знаят хората?

Ако сте обръщали внимание на астрологията през 2020 г., щяхте да следите отблизо съвпада на Сатурн и Плутон в знака на Козирог. Астролозите намират това явление за важно. За последен път то се е случило в началото на епидемията от СПИН, а също така, според Никълъс, по време на бубонната чума.

Въпреки че дестабилизиращата пандемия е накарала повече хора да потърсят астрологични услуги, страховете им не са непременно свързани с вируса. „Очаквах да ме питат за конкретни неща, свързани с COVID-19: „Ще се разболея ли, болен ли съм? “ Неудобно е да отговаряш на такива въпроси и аз не бих го направил, – казва Рейнолдс. – Но такова питане ми беше отправено само веднъж. „

Вместо това клиентите му били „по-разсъждаващи”. Заседнали у дома, те започнали да размишляват върху отношенията си със семейства, близки и кариера. Рейнолдс коментира, че хората, които са се обръщали към него, не били в паника и са готови за по-нататъшни промени.

Според Сайкс най-важният въпрос сред нейните клиенти е бил този за кариерата им. „Вместо да дефинираме точната кариера – не казвам, че е невъзможно, но е по-трудно – ние казваме на клиента какво трябва да направи в кариерата си, за да се почувства удовлетворен”, обяснява тя.

 

Ще бъде ли по-добра 2021 година?

Табърн казва, че астрологичната прогноза за 2021 г. е „по-малко интензивна“. По думите на Сайкс, пък, трябва да очакваме бум в технологичната индустрия и на фондовия пазар.

Но най-интересният период ще е от средата на месец май до юли. Табърн, Никълъс и Рейнолдс определят тези месеци като особено важни от астрологична гледна точка.

Рейнолдс твърди, че през първото тримесечие на годината ще продължим да се справяме с последиците от пандемията и все още ще има някои притеснения, с които ще трябва да се справим.

Според Никълъс през това време ситуацията може да се подобри. „Изглежда, че или нещо наистина добро се случва с икономиката, или може би по това време ще имаме достатъчно ваксини, за да почувстваме малко повече свобода. Но смея да твърдя, че предстои нещо, което отпуска и помага. Може би дори от средата на месец май до края на юли” казва астрологът.