Пловдив се сдобива с ново зелено пространство

Наистина прекрасна вест, имайки се предвид, че в София от доста време насам няма подобни инициативи.

 

Градът на седемте тепета се сдобива с нов парк още през пролетта на 2023-а, и то изцяло изграден от нулата, съобщават различни български медии. Това ще бъде запустелият терен на Гарнизонна фурна, неизползван от десетилетия, намиращ се на кръстовището на булевард „Пещерско шосе” и бул. „Копривщица” (срещу „Лидл“) в район „Западен“. От фирмата изпълнител „Драгиев и Ко” вече са започнали с усилената работа по ландшафтния проект.

Кметът на район ,,Западен“ Димитър Колев с Георги Николаев, заместник-директора на „Градини и паркове”.

,,Този проект е един от приоритетните ми още от началото на мандата, по който работихме усърдно. Тази година започваме с първия етап, обхващащ терена на Гарнизонна фурна. Предстои да направим 1500 кв. м алейни настилки, две детски площадки с обща площ от 450 кв. м – едната до 3, а другата до 12 години. Наред с това и изграждането на фитнес на открито и разполагането на три маси за тенис. Очакваме до края на годината да приключим с първия етап и да започнем с втория. Така на пролет трябва да открием новия парк, чиято площ ще бъде близо 8 декара.” – съобщава районният кмет Димитър Колев.

Чертежите на новия парк.

Кметът допълни, че целият парк ще бъде с ажурна ограда, по която не само ще има храстова растителност, но и ще поема част от шума и праха от натоварените булеварди. В центъра на площадното пространство ще бъде засадена и 11-метровата елха, която занапред ще служи за традиционното коледно дърво на район „Западен”. Освен озеленяването на парка с над 4000 вида дървета и храсти, ще бъде монтирана и поливна система с капково напояване.

Теренът на бъдещия парк.

Очаква се вторият етап да включва обновяването на съседната зона с нови алеи, пейки и места за отдих. Там ще бъдат сложени и маси за шах. Сумата по изграждането на парка ще струва около 1 млн. лева,  като половината от сумата е гласувана от Общинския съвет за тази година. Останалите средства ще бъдат подготвени през идната година.