Петте най-скъпи рокли в света

Красивата рокля има дълга история – от задължителна част от дамския тоалет до официално, вечерно облекло. Те са носени и продължават да бъдат да носени от всякакви жени по различни поводи. Докато част от роклите са по-скромни като дизайн и цена, други заслепяват с величието и разкоша си. Представяме ви петте най-скъпи рокли в света:

 

1. „Славеят на Куала Лумпур“ – 30 млн. долара

Когато една рокля носи толкова грандиозно име, очакванията за нещо наистина изключително, са оправдани. Шедьовърът на известния малайзийски дизайнер Файзали Абдула си заслужава всеки цент от цената заради фината изработка и скъпите материали, като шифон, коприна, кристали Swarovski и над 751 диаманти. Става дума за истинско произведение на изкуството, създадено от висшата мода.

2. Диамантената сватбена рокля – 12 млн. долара

Голямата магия на тази рокля е в това, че когато булката се завърти, тоалетът заблестява като хиляди звезди. И това не е за чудене като се има предвид, че разкошната дреха включва над 150 карата диаманти. Тя е дело на талантливия бижутер Мартин Кац и невероятната шивачка Рене Щраус. Самата Щраус е също и горд собственик на известен булчински салон в Бевърли Хилс, и водеща на риалити предаването „Brides Of Beverly Hills“. Дизайнерите са оценили подобаващо творението си и не бързат с продажбата му.

3. Роклята от бяло злато на Юми Кацура – 8.5 млн. долара

Предвид името на роклята, не е изненадващо, че тя включва не само диаманти, но и хиляди перли и бяло злато, които имат сериозен принос за крайната ѝ цена. Зад този шедьовър, създаден само в два екземпляра в света, стои дизайнерът Юми Кацура. Японката е учила в престижното парижко училище за haute couture „Les Écoles de la Chambre Syndicale de La Couture Parisienne“, а след дипломирането си е сред първите хора, които запознават Япония със западните сватбени модни тенденции и успява да разшири бизнеса си чак до Англия, Франция и Съединените щати. По всичко личи, че японският моден дизайнер притежава не само впечатляващ талант, но и огромен потенциал.

4. Култовата бяла рокля на Мерилин Монро – 5.6 млн. долара

Няма как да подминем и култовата плисирана рокля на Мерилин Монро от филма „Проклетите седем години“, създадена през 1955 година. Шедьовърът на Уилям Травила, който е отговорен за дизайна на още седем от филмовите костюми на Мерилин, заблестява по време на прочута сцена от лентата. В нея русата съблазнителка застава върху шахта на нюйорското метро и кокетно се опитва да удържи буйния „танц“ на дрехата, провокиран от топлия въздух. Роклята с цвят на слонова кост е типичен пример за дизайна на коктейлните рокли, модерни през 50-те и 60-те години на миналия век. Високата цена на дрехата се дължи, както на известната си собственичка, така и на талантливия дизайн – продадена е на търг през 2011-а за 5.6 млн. долара в Бевърли Хилс.

5. Пауновата сватбена рокля – 1.5 млн. долара

Тази сватбена рокля въплъщава по невероятен начин красотата и изяществото на пауните. Известно е, че по време на размножителния сезон,  средностатистическият  мъжки паун се разделя с  около 200 пера. Това означава, че за изработката на рокля от такъв тип са  нужни перата на около десетина пауна. В някои култури, обаче, пауновите пера носят лош брачен късмет на младоженците.  Дизайнерът остава анинонимен и по-друга причина, след като представил роклята си на  китайски моден подиум, мнозина природозащитници били буквално вбесени от дръзката му постъпка.