Пет съвета от невробиолог за увеличаване на продуктивността

„Харесва ми разпространеното сравнение на мозъка с мускул, който може да бъде напомпан“ – казва когнитивният невробиолог Сахар Юсеф.

Това създава усещането, че ти държиш кормилото. Вдъхновява те лично ти да станеш конструктор на мозъка си. Това е възможно благодарение на невропластичността – способността на мозъка да се променя под  въздействието на различни фактори: постъпките ни, опита ни, околната среда.

  1. Тренирайте мозъка си

Например ние можем да тренираме вниманието си чрез медитация и упражнения. И благодарение на това после да го насочваме в нужната посока и да увеличаваме продължителността на концентрацията си. Отнасяйте се към тези тренировки като към  ходене на фитнес: колкото по-често се упражнявате, толкова повече се напомпва мозъкът.

  1. Съобразявяйте се с вътрешните си ритми

Един се чувства комфортно да става на разсъмване и да върши важната работа през първата половина на деня, други, напротив, през деня само се размотават, а основните си задачи решават вечер. Преценете по кое време на денонощието мозъкът ви функционира най-добре и се съобразявайте с това, когато си планирате задачите.

За да разберете по-добре вътрешните си ритми, водете си в продължение на 5 работни дни дневник на продуктивността.

На всеки два часа записвайте дали сте работили с лекота и как сте се чувствали, кога сте били енергични, а кога уморени.

След няколко дни ще сте наясно кога продуктивността ви расте и кога спада.

 3. Откажете се да вършите много неща едновременно

Много мои познати вече нямат работен ден – споделя Юсеф. Има кратки отрязъци от време между съвещанията, телефонните разговори и преглеждането на пощата.

Петнадесет минути там, 30 или 45 минути тук. И през тези отрязъци те вършат това, за което всъщност са били наети: творчески, умствено напрегнат труд, ценен за компанията. Подобна ситуация е доста честа. От основната ни работа постоянно ни отвличат съобщения, уведомления, молби и срещи.

За да запазим способността си да мислим критично и да се концентрираме, Юсеф ни съветва да променим стратегията. Отделете си определено време, в което ще проверявате съобщенията и ще отговаряте на въпроси, и повече не се отвличайте с тях.

При възможност така си организирайте деня, че да имате час или два съсредоточена работа без прекъсвания, а между важните дела вършете по-маловажните. Уговорете се с колегите, че в ако има нещо наистина спешно, може да се свържат с вас по телефона.

  1. Създайте си нови асоциации

Ако успявате да поработите нормално само сутрин в кухнята или да използвате свободни минути в конферентната зала, вие сякаш казвате на мозъка си, че бюрото ви е последното място за изпълнение на работни задания. В резултат бюрото престава да се асоциира с работа, на бюрото вие се разсейвате.

Помислете в какви условия работите най-добре и ги защитавайте от ненужни асоциации.

„Ние си създаваме определени очаквания за това какви действия и мисли са свързани с едно или друго място. Затова, ако сте на бюрото и ви се прииска да се откъснете от работата (да влезете в социалните мрежи, за потърсите нещо), станете и го направете на друго място.

Това е особено важно за онези, които работят дистанционно. Обособете си зона, в която изпълнявате само работни задания, и не се занимавайте с тях на други места в жилището.

  1. Грижете се за мозъка си

Мисленето зависи и от физическото състояние на мозъка, затова не забравяйте да се грижите за него: да пиете достатъчно вода, да се храните пълноценно и редовно да се движите, за да има приток на кръв към мозъка.

Не разчитайте на кафето и на сладкото, за да получите бързо прилив на енергия. През деня хапвайте нещо полезно, тогава няма да има резки спадове на продуктивността.

И задължително спете достатъчно. „Един от принципите ми е – без „изключвания” не можеш да се „включиш” – казва Юсеф. – Когато сте на работа, концентрирайте се и използвайте мозъка си. Отнасяйте се към него с уважение, подхранвайте го и го защитавайте.

После умишлено си давайте време да се отпуснете и да спрете работа. Не поемайте повече информация, ефективно си почивайте и се възстановявайте.