Пет съвета, които ще удължат живота на бижутата ви

Ефектните бижута отдавна не са табу, а актуална тенденция, която всеки всеки сезон се появява на подиумите и позволява  да променим изцяло визията си с минимални разходи.

 

Вярно, че с времето такива украшения могат да загубят своя блясък и добрия си вид. Предлагаме ви пет прости съвета, с които можете да избегнете това.

Украшенията от различни бижутерски сплави отдавна престанаха да бъдат табу за стилистите, дизайнерите и модните експерти. Те редовно се появяват на дефилетата на водещи брандове. Нещо повече, такива бижута използват и по-високопоставени личности дори за специални мероприятия, херцогинята на Кеймбридж, например, си сложи колие на Zara за шумна кинопремиера, без да се притеснява какво ще кажат другите за нея.

Да не забравяме, обаче, че бижутата работят за вашата визия само когато се намират в идеално състояние. Потъмнелият метал, помътнелите камъни и неработещата закопчалка, могат веднага за разрушат доброто впечатление и да създадат усещане за немарливост. Впрочем, главната причина за излизането на украшенията ви от строя, са неправилните грижи.

Основните материали, от които най-често се правят бижутерските сплави, са желязо, мед, никел и манган. И макар че тези варианти имат чувствително по-ниска стойност, металите които включват са склонни към корозия – те бързо потъмняват и ръждясват. Освен това камъните може скоропостижно да загубят блясъка си и окончателно да съсипят първоначалния вид на сияещите украшения.

За да не се случи това, и вашите бижута да ви служат колкото е възможно по-дълго, си струва да следвате няколко прости правила, които ще продължат живота на любимите ви пръстени, колиета и гривни.

Пазете ги от вода  

Водата е главният враг на вашите украшения, защото причинява корозия – потъмняване и разрушаване на метала. Не забравяйте да свалите пръстените си, преди да си измиете ръцете, както и преди да влезете под душа или в басейна. Пагубни за украшенията са и разходките под дъжда, затова е по-добре предвидливо да ги оставите в стаята си. Колкото и прекрасни да са снимките от отпуска по бански и с украшения, морската вода е още по-опасна за вашите аксесоари, защото при взаимодействието със солта, бижутата се износват още по-бързо.

Използвайте специални средства за грижа 

Още едно табу: традиционните миещи средства не са предназначени за почистване и грижа за вашите украшения. Те разрушават повърхностния слой, правейки аксесоарите в неподходящи за носене. Както вече казахме, водата има още по-пагубни свойства. Най-добре е да се поинтересувате предварително от какви метали са изработени вашите бижута и с какви средства могат да бъдат почистени, без фатални последици.

Избягвайте попадането на козметични средства

При контакт с металите – кремовете, лаковете за коса, парфюмите и дезодорантите – могат за кратки срокове да „убият” любимите ви украшения. Ако това все пак се случи, веднага отстранете средството от повърхността им със суха салфетка.

Не ги пренагрявайте

За съжаление слънцето също влияе върху живота на бижутата – при реакция материалът може да започне да се руши. А когато вашите украшение се нагреят, това е опасно и за вашата кожа, защото могат да причинят изгаряния. Затова е по-добре да се излежавате на топлия пясък без аксесоари.

Съхранявайте ги правилно 

Идеалният вариант е да държите вашите бижута в специална кутия с подходящи отделения. Първо, стилният предмет ще разнообрази интериора ви, и второ, ще предотврати попадането на слънчевите лъчи, които могат да повредят аксесоарите. На трето, но не на последно място, така ще ви е по-лесно да изберете идеалните аксесоари за случая, защото бижутата са сортирани, всички са пред погледа ви, а верижките и колиетата не са заплетени.