Перу отвори Мачу Пикчу за един единствен турист

Перуанските власти се смилиха над японския турист Джеси Катаяма, който беше принуден да остане в страната в продължение на седем месеца поради ограниченията върху пътувания, предизвикани от пандемията. Те му позволиха да бъде един от първите, който да посети древния град на инките Мачу Пикчу, включен в списъка на наследството на ЮНЕСКО, който ще бъде затворен заради карантината до ноември.

 

Японецът си купува билет за посещение на атракцията още през март, но коронавирусът проваля плановете му. Така че туристът засяда за цели седем месеца в Перу, и по-точно в село Агуас Калиентес в околностите на Мачу Пикчу, където живеят само 1600 души.  През цялото лято той се възхищава на столицата на цивилизацията на инките, разположена на височина 2400 метра над морското равнище, без възможност да се разходи по живописните улици на древния град.

Но Катаяма бе възнаграден за чакането: перуанските власти му позволиха да бъде първият и единствен турист, който да разгледа Мачу Пикчу и да се разхожда из града без тълпи други туристи.

Двадесет и шест годишният инструктор по бокс Джеси Катаяма от Осака, прекарва цялата карантина в малка стая, която наема по време на пътуването си в Латинска Америка. Въпреки че пандемията му пречи да посети и други държави на континента, той все пак успява да да отиде до някои горещи извори и водопади, както и до връх Путукуши, откъдето се открива живописна гледка към Мачу Пикчу. В свободното си време Джеси преподава бокс на местни деца и тренира, за да отвори собствен фитнес, когато се завърне в Осака.

„Тичах всеки ден и можех да видя Мачу Пикчу в детайли от разстояние, – разказва Катаяма пред CNN. – Не мислех, че все пак ще мога да посетя града, защото той трябваше да отвори врати едва следващата година. Но всичко с мен беше наред ”.

Парите на японеца започват да свършват, когато получава подкрепата на туристическата компания Andean Roots Peru. Тя му помага да договори с министерството на културата на Перу специално посещение в Мачу Пикчу. Катаяма е придружен от двама фотографи и директора на историческия резерват Хосе Бастанте.

„Перуанците са толкова мили! – написа японецът в профила си в Instagram. – Те попитаха правителството и градската администрация, които ми издадоха специално разрешение”.

След този акт на добра воля, който бе тиражиран от световните медии, потокът от туристи към Перу вероятно ще се увеличи. Мачу Пикчу, наречен през 2007-а „новото чудо на света“, ще бъде отворен за посетители през ноември. Но ще се допускат едва 30% от средния брой пътешественици при нормални обстоятелства. Градът ще може да бъде посещаван само от 675 туристи дневно, в групи от по осем души, които ще трябва да спазват дистанция от метър и половина.

В продължение на почти 500 години Мачу Пикчу беше забравен и изоставен: не са известни нито датата, нито целта на построяването му. Градът е открит през 1911-а от американеца Хирам Бингам, професор в Йейлския университет, след като пилоти го забелязали  от самолетите си. Когато пристигнал на мястото с помощта на момче-водач, той открил селяни, които му казали, че живеят там свободно, без нежелани посетители, които да записват новобранци за армията и без бирници. Впрочем, професорът установил, че любители на атракциите вече са успели да посетят Мачу Пикчу и да изпишат с въглен имената си върху гранитните стени.

Освен Мачу Пикчу, Перу отвори за посетители и гигантските геоглифи на Наска. Гледката към платото от самолет ще бъде достъпна отново от 10 ноември. Прелитането над геоглифите, чийто размер достига стотици метри, е любимо занимание за туристите, идващи в Перу.

Колкото до японеца, той ще се прибере у дома в Осака на 16 октомври. За спомен местните деца му подариха кукла, изработена от тоалетна хартия, и нарисуваха неговия портрет. „Ще плача, – призна Катаяма. – Тези седем месеца станаха специални за мен и ме накараха да преоткрия себе си”.