Пармезанът – новата протеинова звезда в кухнята

Протеинът е навсякъде в наши дни.

Има сладоледи с високо съдържание на протеин, месни снаксове от пасищно отглеждани животни и, разбира се, безкрайно разнообразие от протеинови барове и пудри.

„Стига с баровете – преминавам на цели блокове пармезан“, гласи един от надписите под видео на потребителка, която хрупа голямо парче сирене. Много други също избират този подход заради високото съдържание на протеин.

Според видеата в TikTok, Parmigiano Reggiano съдържа около 10 грама протеин на унция, или 33 грама на 85 грама.

„Пармезан“ ≠ Parmigiano Reggiano

Важно уточнение: не всяко сирене с етикет „пармезан“ е Parmigiano Reggiano. Истинският Parmigiano Reggiano идва от конкретни райони в Италия и отлежава поне 12 месеца при строги условия. Сравнително по-свободно произвежданите пармезани (като BelGioioso в САЩ) често също съдържат около 10 г протеин на унция, но може да има разлики.

Провери етикета за точна информация.
Защо пармезанът съдържа толкова много протеин?

Според експертката по сирена Маделин Варела, Parmigiano Reggiano съдържа само три съставки: мляко, сирище и сол – основният източник на протеин е млякото.

Другият фактор е дългият процес на отлежаване – минимум една година, обикновено две или повече. През това време влагата намалява, а протеинът се концентрира. Освен това лактозата се разгражда – сиренето става практически безлактозно.

Производството е трудоемко: от коагулиране на млякото, през готвене и формоване, до дълго отлежаване и прецизен контрол на качеството.
Какви други сирена са богати на протеин?

Ако предпочиташ пармезана като поръска, а не като ябълка, може да се насочиш и към други богати на протеин сирена:

Швейцарско – около 8 г/унция
Чедър – около 7 г/унция
Моцарела (обезмаслена) – около 7 г/унция
Извара – 13–15 г/половин чаша
Рикота – около 14 г/чаша

Как да избираш сирена с повече протеин?

„Избирай твърди, отлежали сирена“, съветва Марторано. „Ако сиренето съдържа 10 г протеин на 100 калории, то е с високо съдържание на протеин.“ Обикновено сирената с ниско съдържание на мазнини имат по-малко калории и повече протеин на грам.

Но все пак – не хрупай цяло парче като плод. Сиренето е вкусен и удобен начин да добавиш протеин, особено в закуски и вегетариански ястия. Просто внимавай с количеството – заради мазнините и солта.

За балансирана закуска го комбинирай с храни, богати на фибри – плодове, зеленчуци или пълнозърнести крекери. Звучи като идеалното допълнение към една хубава чиния със сирена, нали?

Нора Пенчева