Pagani Zonda R – Играчка за 1 460 000 евро

Италианският производител на супер спортни автомобили Pagani представи неотдавна новия си модел Zonda R на бляскава церемония във Виена, но сега компанията разпространи още снимки,  повече и по-прецизни подробности за него.

Както вече съобщихме, от Zonda R ще бъдат произведени само 10 екземпляра (според информация от други източници ще са 15) , като цената на всеки един от тях ще е точно 1 460 000 евро без включени данъци.

Корпусът на автомобила е изработен изцяло от карбон, а шасито му е алуминиево.Двигателят на суперавтомобила е 6.0-литров V12 на AMG, който се използва при модела Mercedes-Benz CLK GTR.Неговата мощност е 750 к.с., а максималният му въртящ момент достига 710Нм. Zonda R ускорява от 0-100км/ч. за 2.7 сек. и развива максимална скорост над 350 км/ч.

Основната причина за тези отлични показатели е ниското тегло на превозното средство, което е едва 1070 килограма. За да успеят да го постигнат, инженерите на Pagani са използвали за изработването на елементите, включително и на винтовете, материали като карбон и титан.Zonda R не е никак малък автомобил. Габаритите на купето са 4,89 м. дължина, 2 м. широчина и 1 м. височина, а разстоянието между двете оси е 2,79 метра. Аеродинамиката на автомобила е подобрена чрез плоски капаци отдолу, масивен заден дифузер и автоматично регулируемо задно крило.