Отпуснете душата в последния уикенд на 2020 година

Дойде време да изпратим 2020 година. И в последния  й уикенд да отпуснем душата. Ето и нашите предложения.

 

 

На гости на слоницата Артайда в Зоологическата градина

Слонът е символ на дълголетие, сила и късмет, а къде може да видите жив слон, ако не в Софийската зоологическа градина? Тази година тя ще работи без почивен ден по време на всички празнични и почивни дни, включително на 24,25,26 и 31 декември, както и на 1 януари 2021 година. За това не пропускайте да отидете на гости на индийската слоница Артайда. Тя е родена през 1963 г. и е най-едрото и възрастно животно в Софийския зоопарк. Била е цирков слон и дълги години е радвала с номерата си публиката в Германия. След като е въведена забраната да се отглеждат слонове в цирковете, тя е преместена в немски зоопарк, където не успява да се социализира. В София пристига през 2006 г. и оттогава тук се чувства прекрасно. Индийският слон е застрашен вид и попада в Червената книга, защото слоновата му кост е търсена на черния пазар, а други части от тялото му се използват в традиционната китайска медицина.

Може да се отбиете и при тропическия хипопотам – джудже, който обича да си почива върху легло от слама и да се плацика в топла вана. И останалите животни, с някои изключения, ви очакват в празнично настроение, защото вече са получили подаръците си – ядки и сушени плодове. Изключение правят мечките, включително най-младият мечок Антон, който вече се унася в зимен сън. Единствен сред тях будува Лиам – бърнестият мечок, чийто вид произхожда от гори в Индия, където зима няма.

Поради извънредната епидемична обстановка залите „Големи котки, терариум и аквариум“, „Гиганти“ и „Маймуни“ 1, 2 и 3 са временно затворени, но ще може да се разхождате по алеите и да наблюдавате животните на открито, зад загражденията на клетките им.

 

Онлайн научна работилничка за деца с фокуси

Независимо от тежката епидемиологична ситуация, „Музейко“ предлага онлайн забавления за цялото семейство – шест атрактивни фокуса, на които ще разкрие и тайните. Това ще се случи в рамките на новия онлайн фестивал с онлайн семейна работилничка – „Фокуси – Разфокуси у дома!“ Фокусите са с кодовите названия: непукащ се балон, изчезващи течности, цветни превъплъщения, непрогледна тъмнина, замръзваща вода без фризер и невидими топчета. Необходимо е предварително записване (0889946111), защото материалите за фокусите се доставят предварително на адрес. Самата семейна работилничка започва в събота (на 26 декември) от 16.00 часа.

 

Театър, любов моя!

Най-добрият начин да изпратим годината, в която чествахме 100 години от рождението на Валери Петров, а културният сектор претърпя тежък удар поради пандемията, е спектакълът „Театър, любов моя!“, който се играе в Театър 199 „Валентин Стойчев“ тази събота (26 декември) от 19.30 часа.

През далечната 1981 г. Валери Петров пише пиесата „Театър, любов моя!” специално за големите актриси Таня Масалитинова и Славка Славова. Постановката е режисирана от Младен Киселов и се приема за едно от най-красивите обяснения в любов към Мелпомена.

Години по-късно актрисата Касиел Ноа Ашер преоткрива пиесата в нова сценична версия, като включва в нея съмишленичките си, които познава още от студентската скамейка – Красимира Кузманова, Лилия Маравиля и Стефка Янорова. Те обогатяват текста с истории и преживявания от собствената си театрална биография, като по този начин продължават живота й.

 

Коледни малчугани в Софийската опера

В неделя (27 декември) от 11.00 часа, в Софийската опера ще имате възможност да чуете най-популярните български детски коледни песни. Идеята е на режисьорката Юлия Кръстева, която среща на сцената герои от различни приказки.

Ще разпознаете Хензел и Гретел, Червената шапчица и Закачко от „Вълкът и седемте козлета“, Папагено от „Вълшебната флейта“. Заедно с тях децата ще украсят коледната елха и ще посрещнат джуджетата, Приказната фея и идващия от Лапландия Дядо Коледа.

 

Малката кибритопродавачка в Театър 199

Немалко от нас са израснали с приказките на Ханс Кристиян Андерсен. И с картинките към тях – дело на художника Любен Зидаров, който за първи път ги илюстрира през 1964 г., а за последен – през 2020 г., когато отбеляза 97-годишния си рожден ден, а те се появиха в ново издание. Тези приказки ще омагьосват децата още много поколения, а нерядко ще ги карат и да се разплачат. В края на 2020 г. плачът би имал положителен ефект – ето защо не пропускайте в неделя (27 декемви, ) от 11.30 часа „Малката кибритопродавачка“ на режисьора Анна Гостанян в Театър 199 „Валентин Стойчев“.

На сцената ще видите Велислава Маринкова, Евгения Ангелова, Ангел Калев и Любомир Желев. Музиката е на Пламен Петков, а сценографията – на Наталия Гочева. Но освен да си поплачете, ще може и да се изпълните с надежда и с нея да изпратите 2020 г. и да посрещнете 2021 година. Защото, както се питат и сами си отговарят в пиесата  – „Какво е кибритът? Надежда.“